Opening Walter op 7-8-9 september + crowdfunding

Vrijdag 7/9 opent Walter officieel zijn deuren. De werkplaats is een initiatief van drummer Teun Verbruggen, die twee jaar geleden begon met de renovatie van een pand in Kuregem (Anderlecht). Nu het driedaagse openingsfeest naderbij komt organiseert Walter een crowdfunding om de laatste werken te kunnen bekostigen.

Het is eigenlijk snel gegaan. In 2016 werd van start gegaan met een grondige renovatie die eigenlijk het volledige gebouw ontmantelde voor het opnieuw in elkaar gezet kon worden op maat van de ambitieuze plannen. “Wat je zelf doet, doe je beter”, moet Verbruggen gedacht hebben. Hij maakte zich al langer de bedenking dat er in Brussel te weinig plekken zijn voor hedendaagse kunst en avant-garde muziek, met improvisatie in het bijzonder. Werkplaats Walter wil tegemoet komen aan die schaarste door werk-, repetitie- en expositieruimtes beschikbaar te stellen voor artiesten. Maar daarnaast is er ook een studio, concertruimte met bar en de mogelijkheid om een residentie te doen met overnachting.

De bedoeling: een levend kunstencentrum worden waar jong talent kan werken en exposeren, waar ook grotere namen uit verschillende disciplines kunnen passeren, en waar tegelijkertijd ook de deur geopend wordt voor de lokale gemeenschap. Zo krijgt Walter vanaf september al schoolklassen over de vloer voor trajecten die worden begeleid door professionele kunstenaars. Het legt de lat hoog, maar wil tegelijkertijd laagdrempelig blijven.

Het weekend van 7/9 is het echte startschot, met drie dagen visuele kunst en muziek. Zo zal er het hele weekend werk van internationaal gelauwerd schilder Walter Swennen te zien zijn, net als een gloednieuwe installatie van het multidisciplinaire duo Expanded Eye, die gemaakt werd met werfafval (zie foto). Schilder Vincent Glowinski gaat live aan het werk, en er is een ‘open atelier’ van Wannes Lecompte, Willem Vermeersch, Laura Ten Zeldam en Franziska Windisch, kunstenaars die er intussen al actief zijn. En dan is er natuurlijk ook muziek, veel muziek, met op de eerste avond de albumvoorstelling van Benjamin Sauzereau, die een erg knappe soloplaat uitbracht op het Brusselse Suite-label. Daarna treedt de nieuwe versie aan van Verbruggens The Bureau Of Atomic Tourism aan, een internationaal sextet dat intussen een knoert van een reputatie heeft uitgebouwd.

Op zaterdag 8/9 speelt kersverse BOAT-gitarist Julien Desprez, een van de boeiendste Franse improvisatoren van het moment, een soloset, die gevolgd wordt door een concert van Scandinavische legendes Supersilent (Arve Henriksen, Ståle Storløkken, Helge Sten). Beide avonden worden ook afgesloten met DJ’s (Tom Goris & Mauro Pawlowski). Opgelet: voor het concert van 8/9 zijn slechts 100 tickets beschikbaar. Op slotavond 9/9 speelt pianist/aanstormend supertalent Pablo Held met zijn Trio. Maar dat is lang niet alles, want voor later in september zijn intussen staan al andere specials gepland, zoals een samenwerking met Nuits Sonores Brussels, het Silent Water-label, en een themaweekend rond Satie gecureerd door Jozef Dumoulin. Meer info op de website.

Voor de laatste werken – afwerking van het residentieappartement, het atelier voor de schoolklassen, de bar,… – wordt nog geld ingezameld. Steunen kan vanaf 5 euro via de Crowdfundingpagina. De plannen voor Walter zijn ambitieus, maar duidelijk ook goed doordacht en voorbereid, dus het heeft er alles van dat de werkplaats een bijzondere meerwaarde kan betekenen voor artiesten én kunst- en muziekliefhebbers met diverse achtergronden. Fingers crossed!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

13 + 17 =