Stella Donnelly + Rolling Blackouts Coastal Fever :: 31 mei 2018, AB Club

Zou de finale redding van de gitaarmuziek van down under kunnen komen? Rolling Blackouts Coastal Fever, uit Melbourne, Australië mag de AB Club komen tonen wat het in zijn mars heeft. Dat blijkt veel – heel veel.

Eerst komt Stella Donnelly de avond inleiden. Dat doet de lieflijk ogende Australische (uit Fremantle bij Perth) met verve in een handvol ontwapenend directe folksongs, gekruid met rake grapjes. In haar songs verhaalt ze zonder schroom haar privéleven: de vieze ex-baas van het café waar ze werkte, een Tinderafspraakje dat het vooral over de auto’s van z’n neef heeft. Op #metoo-moment “Boys Will Be Boys” maakt ze komaf met de bagatellisering van seksuele agressie. Door het vleugje humor komt het niet eens vingerwijzend over.

Ook verder kan Donnelly voor een beetje hilariteit zorgen. “Het volgende nummer is een cover van een klein groepje, vier gasten die wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken”, vertelt ze. We horen de grap al van ver aankomen, maar glimlachen toch als ze “Across The Universe” van The Beatles inzet. Puike cover, trouwens. Een stem om trots op te zijn heeft ze wel.

Rolling Blackouts C.F., voor de bondigheid, staat al even op de radar van de kenners, die de band al tipten als de nieuwe gitaarsensatie. Het debuut Hope Downs komt dan wel pas op 15 juni op de markt, met twee eerdere EP’s komen de Australiërs geen materiaal tekort om op de herkenbaarheid te spelen. Na “Clean Slate”, van de eerste EP Talk Tight uit 2015, komen we onmiddellijk bij prijsbeest “Talking Straight”. Wie de lead single van de aankomende langspeler nog niet eerder hoorde, is meteen verkocht door de uptempo melodieuze gitaarpop. Mensen, als dit geen hit wordt, dan eten wij onze pen op.

De gitaren heersen bij Rolling Blackouts C.F.: twee elektrische en één akoestische, om precies te zijn. De vlotte ritmesectie draagt alles moeiteloos en met geconcentreerd plezier. Verder zijn er zo weinig mogelijk effecten of gimmicks. Een batterij pedalen is niet aan de Aussies besteed. Stuwende uitvoeringen van oudere songs als “Julie’s Place” van tweede EP French Press (2017) en “Wither With You” van de eerste bewijzen dat de band over de hele lijn een gebalde show kan geven.

Ook als de gitaar van zanger-gitarist Tom Russo het begeeft, zakt de set niet in. “Keep it going”, horen we Russo zijn makkers aansporen terwijl de backup – uiteindelijk de roze gitaar van Stella Donnelly – in gereedheid gebracht wordt. Mooi opgelost! Verder in de set zijn “Bellarine” en het iets zachtere “Mainland” van hetzelfde kaliber als “Talking Straight”. Dat belooft voor de plaat binnenkort.

Rolling Blackouts Coastal Fever zal voor het laatst in een kleinere zaal gespeeld hebben, zoveel is duidelijk. De aanwezigen weten dat dit een band op de rand van de grote doorbraak is. Wie mee wil zijn, leert de bandnaam dus maar snel gespeeld vlot uitspreken.

Wie er niet bij kon zijn, krijgt zaterdag 18 augustus op Pukkelpop herkansing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeventien + 1 =