Fred Campoy & Mathieu Blanchot :: Een leven met Alexandra David-Néel – Boek 1

Wie tijdens zijn kindertijd enige vrijheid genoot en de kans had het ouderlijk huis te verlaten om in de wijde omtrek op zoek te gaan naar vrijheid en avontuur, kent ze vast: de vreemde huizen van zijn of haar dorp. Groot, ietwat afgelegen, omgeven door een in decennia niet ingetoomde begroeiing en bewoond door zonderlingen die niemand ooit te zien kreeg, maar over wie de wildste verhalen de ronde deden.

Een leven met Alexandra David-Néel staat stil bij zo’n huis, en vooral dan bij de bewoonster. Of in het kleine Franse dorpje Ferréols sterke verhalen de ronde deden, wordt hier niet prijsgegeven. Dat de dame die er in een aan de beschaving onttrokken huis woonde een leven geleid heeft dat het waard is om verteld te worden, blijkt evenwel ruimschoots uit het eerste deel van dit tweeluik.

Het gaat immers om niemand minder dan de dame uit de titel. Haar naam behoort ondertussen niet meer tot het collectieve geheugen, maar tijdens haar leven, dat een volle eeuw bestrijkt, is ze erin geslaagd behoorlijk legendarisch te worden. David-Néel, die in 1868 geboren werd, was naast filosofe en schrijfster immers ook ontdekkingsreizigster, een vak dat met het voortsnellen van de tijd zijn eigen beste tijd gehad heeft. In 1924 was ze de eerste westerse vrouw die voet zette in Lhasa, in het hart van het verboden Tibet.

Die kennis is de jonge Marie-Madeleine onbekend wanneer ze in 1959 in een fraai hotel in Aix-en-Provence door een hoogbejaarde David-Néel in dienst genomen wordt als inwonende hulp. Prompt verkast het duo naar David-Néels sombere woonst in het Franse equivalent van the middle of nowhere, waarna voor Marie-Madeleine een even intrigerende als uitputtende tijd aanbreekt.

David-Néel is immers niet het meest meegaande oude besje en vraagt véél van haar medewerkster, te veel bij momenten. Op die conflictsituaties bouwen Fred Campoy en Mathieu Blanchot een fraai eerste album, waarvoor ze voor de volledigheid inspiratie vonden in het werk van Marie-Madeleine Peyronnet, die later zelf ook in de pen kroop.

Het resultaat van al die schrijfijver is een album waarin we mondjesmaat kennismaken met de vroegere avonturen van de ontdekkingsreizigster en ons samen met haar hulp kunnen verbazen over de rare trekjes van de voormalige grand dame. De scherpe tekenstijl van Blanchot en Campoy maakt dat het verhaal soms harder lijkt dan het eigenlijk is, wat mogelijk een goede zaak is. Vanuit onze hedendaagse comfortabele zetel is het immers niet altijd makkelijk om ons voor te stellen hoe een geïsoleerd bestaan op het Franse platteland amper 60 jaar geleden eruitzag, laat staan leven tussen de monniken in Tibet enkele decennia daarvoor. Een mooie ontdekkingstocht, jawel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × 1 =