De 36ste editie van het BIFFF (2018)

Op de 36ste editie van het Brussels International Fantasy, Fantastic, Thriller and Science Fiction Film Festival geen cultureel snobisme of pseudo-intellectuelen, maar wel pure, onbeschaamde liefde voor genrefilms. Naast een enorme variëteit aan films die maatschappelijke debatten reflecteren is er ook plaats voor onversneden fun op een van de spannendste filmfestivals wereldwijd.

Sinds 1983 is het BIFFF een vurige voorstander van genrefilms. Wie denkt dat horror, fantasy en sciencefiction geen grootse cinema kunnen voortbrengen, moet dringend eens naar dit fantastische filmfestival afzakken. In de genres die hier centraal staan, komen populariteit en kwaliteit samen. Het programma is uiterst gevarieerd en binnen elk genre bestaat er een enorme diversiteit aan films. Daarbij vindt het festival plaats in de Bozar, en het contrast tussen alle vreemde wezens en de art-nouveauzalen van Horta is bevreemdend en surrealistisch. Ja, de monsters en vampieren uit uw duisterste nachtmerries lopen er werkelijk rond.

Het beste middel tegen angst is humor. Dat hebben de BIFFF-gangers goed begrepen: om het festival te overleven moet er veel gelachen worden. Voor de film begint, moeten de aanwezige regisseurs onder grote druk van de toeschouwers hun stembanden gebruiken, want het BIFFF-publiek eist zelfs van de meest gerenommeerde cineasten “une chanson!”.

Genrecinema (en zeker thriller, sciencefiction en horror) heeft onze maatschappij meermaals een spiegel voorgehouden. Achter de fictie en fantasie gaat veel vrijheid van spreken schuil. Ook dit jaar reflecteert de selectie duidelijk de hedendaagse maatschappelijke debatten. Zo zijn feminisme, ecologische crisissen en het gevaar van de sociale media terugkerende thema’s. Omdat 2018 de vijftigste verjaardag van mei 1968 is, staan de films meer dan ooit in het teken van dit revolutiejaar. Ze draaien rond verzet tegen totalitaire regimes, extremisme, nationalisme en narcisme. Zo gaat Wraths Of Silence over censuur in China en Five Fingers For Marseille over burgerlijke ongehoorzaamheid in het Zuid-Afrika van na de apartheid. En toch is het BIFFF ook gewoon pure fun, een festival waar je luidkeels kan meeroepen en -lachen met het bacchanaal van bloed, rondvliegende ledematen en vreemde orgieën.

Zoals elk jaar neemt de Belgische film een belangrijke plaats in: onder de titel ‘Mad in Belgium’ worden elf Belgische films vertoond, waarvan er zes in wereldpremière gaan. In totaal zullen er twaalf wereldpremières en negen Europese premières te zien zijn.
Naast de vele Aziatische films, zal de focus ook op Mexico liggen. Eregast is Guillermo del Toro, die net vier Oscars won voor The Shape of Water. Hij zal een masterclass geven en zijn film Cronos bespreken. Een andere veelbelovende Mexicaanse film is Tigers Are Not Afraid van Issa López.
Wat Azië betreft, brengt het BIFFF een Kim Jee-woon-retrospectieve met A Tale of Two Sisters, The Good, The Bad, The Weird en I Saw The Devil. In de rand van het festival is er de eerste Prosthetic Reality-tentoonstelling, een nieuwe editie van de Fantasy and Manga Market met posters, strips en dvd’s, de BIFF Market, een Bodypainting Contest, een Make-up Contest en een Art Contest.

Naar het einde van het festival toe begint de fusie tussen film en werkelijkheid steeds meer zichtbaar te worden en zich zelfs te verspreiden. Wie door de straten van Brussel loopt, kan op de ZomBIFFF Day uit het niets aangevallen worden door angstaanjagende zombies en in het Warandepark vindt een voetbalmatch plaats tussen zombies en journalisten.

Blue My Mind

Lisa Brühlmann
Cine 2 – 07/04/2018 14:00

Een pubermeisje met een veranderend lichaam en burgerlijke ouders: zo vreemd klinkt het toch niet? Maar de film wordt op het BIFFF vertoond om goede redenen. Het meisje begint te hallucineren, krijgt onrustwekkende eetbuien en er ontstaan vreemde plekken op haar lichaam. Ontdek deze Zwitserse debuutfilm van Lisa Brühlmann, die gedrenkt lijkt in een bad van blauwe inkt!

Cronos

Guillermo del Toro
Cine 2 – 12/04/2018 14:00

Een toevallige ontdekking van een antieke gouden scarabee verstopt in een houten sokkel zet een resem gebeurtenissen in gang. De legendarische acteur Federico Luppi belandt in een opeenvolging van onvoorziene omstandigheden terwijl een jonge regisseur een cultklassieker op zijn naam schrijft.

Five Fingers For Marseilles

Michael Matthews
Cine 1 – 11/04/2018 18:30

Een jongen uit een rebellengroep doodt twee blanke agenten in de sloppenwijk van Marseille (Zuid-Afrika). Hij duikt onder, maar twintig jaar later is niemand vergeten wat hij gedaan heeft. Ondanks het vertrek van de blanken gaat de stad nog steeds gebukt onder een terreurregime. De debuutfilm van Michael Matthews is duidelijk een eerbetoon aan de klassieke western en het hoofdpersonage is de moderne versie van een eenzame cowboy. Een post-western met een koloniale invalshoek, niet te missen dus!

How To Talk To Girls At Parties

John Cameron Mitchell
Cine 1 – 06/04/2018 18:30

Nicole Kidman, Elle Fanning (baanbrekend in The Neon Demon) en nieuwkomer Alex Sharp schitteren in deze film over punkrock en aliens die zich in 1977 afspeelt. Enough said!

I Saw The Devil

Kim Jee-woon
Cine 3 – 04/04/2018 20:00

Een vrouw wordt gedood door een seriemoordenaar. Haar rouwende echtgenoot is lid van de Zuid-Koreaanse veiligheidsdienst en zet een privéwraakactie op. In de filmgeschiedenis was I Saw The Devil (dat de Gouden Raaf won in 2011) een keerpunt. Dit meesterwerk met een intelligente verhaalconstructie, ijzingwekkende spanning, naargeestige sfeerschepping en doordachte regie is een must see.

Maquia: When The Promised Flower Blooms

Mari Okada
Cine 2 – 15/04/2018 21:30

Maquia is lid van een clan waarvan de mensen niet meer ouder worden zodra ze hun tienerjaren bereikt hebben. Wanneer ze besluit om een kind dat ze in het woud gevonden heeft op te voeden, begint deze jongen met het verloop van de jaren steeds meer vragen te stellen over de eeuwige jeugd van zijn moeder. Maquia: When The Promised Flower Blooms, is magische, betoverende en ontroerende anime van topniveau.

The Man With The Magic Box

Bodo Kox
Cine 2 – 04/04/2018 21:30

Een man uit het verleden, een vrouw in de toekomst. Het is het jaar 2030. Ze worden verliefd, maar hun geluk is van korte duur. Wanneer de man een oude radio vindt met muziek uit de jaren 1950 begrijpt hij dat hij in deze dystopische toekomst niet op zijn plaats is. Maar hoe kan hij terugkeren naar het verleden?

The Scythian

Rustam Mosafir
Cine 1 – 09/04/2018 20:30

Het epische The Scythian is één van de grootste Russische bioscoophits van 2018. Eeuwen voor het begin van onze jaartelling moordt de ene beschaving de andere uit op de Centraal-Aziatische steppes. Ditmaal is het de beurt aan de Scythen. De nomadische krijgers zijn huurlingen geworden met als doel een koning om te brengen. Een mix tussen Apocalypto, Gladiator en een heidense Mad Max.

Tigers Are Not Afraid

Issa López
Cine 1 – 12/04/2018 18:30

Drugkartels en gangsterbendes maken er een sport van om de straatkinderen van Mexico-Stad uit te roeien. De tienjarige Estrella vlucht in haar fantasie en krijgt steun van haar vrienden. Want de tijgers die haar steevast vergezellen zijn toch echt, niet? Al dan niet met de hulp van bovennatuurlijke krachten proberen Estrella en haar gevolg uit de klauwen te blijven van de gangsterbazen. Tigers Are Not Afraid lijkt op een remake van Los Olvidados, het Mexicaanse meesterwerk van Luis Buñuel, maar ditmaal met smartphones in de stadsjungle.

Wrath Of Silence

Yukun Xin
Cine 2 – 13/04/2018 19:00

Bij de terugkeer naar zijn dorp merkt Zhang Baomin dat zijn zoon verdwenen is. Chang Wannian wil absoluut de volledige mijnindustrie in de streek onder controle krijgen. Onvermijdelijk komen beide mannen lijnrecht tegenover elkaar te staan. In Wrath Of Silence evenaart Yukun Xin de visuele brio van Park Chan-wook en Johnnie To, en net als Jia Zhangke en Hou Hsiao-hsien schetst hij een kritisch beeld van het actuele China.

Alle info en tickets zijn terug te vinden op de website.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

14 − 14 =