Concerttips maart 2018

Het ziet er niet naar uit dat het terrasjesweer snel terug van de partij zal zijn. U zoekt binnenactiviteiten maar hebt het ondertussen wel gehad met Temptation Island? Enola selecteert enkele van de beste underground concerten van de maand.

October Meeting Revisited: Punkt.vrt.Plastik. + STUG – 3 maart – Kc Nona (Mechelen)

De October Meeting van 2016 in Amsterdam blikte terug naar roemruchte improvisatiefestivals uit het verleden, maar is ook een nieuw startpunt. Twee bands die er grote sier maakten, breien daar nu een vervolg aan in Mechelen. Pianiste Kaja Draksler is sinds haar verhuis naar Amsterdam uitgegroeid tot een van de opvallendste stemmen van haar generatie. Deze keer brengt ze een concert met de Zweedse drummer Petter Eldh en de Duitste ‘hyperactive kid’, drummer Christian Lillinger. Daarnaast is er het vijftal STUG, met het duo Knalpot (drummer Gerri Jäger en gitarist Raphael Vanoli) in de rangen, maar ook (opnieuw) Eldh, rietblazer Joachim Badenhorst en zangeres Sofia Jernberg, hier vooral bekend van het Fire! Orchestra, maar ook al even getipt als een van de kleppers van morgen. Te ontdekken!

https://www.nona.be/programma/694

Jaimie Branch, Dave Rempis, Ingebrigt Haker Flaten and Tollef Østvang – 10 maart – De Studio (Antwerpen)

We leerden trompettiste Jaimie Branch rond de decenniumwisseling kennen via een plaat van Ken Vandermark, maar het duurde dan nog eens zeven jaar voor haar debuut verscheen. Die plaat – Fly Or Die – werd wel meteen een van onze albums van het jaar, een entree langs de grote poort. Bovendien eentje die je eraan herinnert dat vooral heel wat volk de adjectieven ‘grensverleggend’ en ‘avontuurlijk’ net iets te vrijgevig rondgestrooid worden. Branch combineert een persoonlijke visie met een opvallend maturiteit en omringt zich voor dit concert van Sound In Motion met drie zwaargewichten van de hedendaagse improvisatie: bassist Ingebrigt Haker Flaten (The Thing, Atomic,…), drummer Tollef Østvang (Universal Indians, All Included,…) en saxmonster Dave Rempis (Ballister, etc). Vuurwerk en avontuur gegarandeerd.

http://soundinmotion.be/concerts/jaimie-branch-dave-rempis-tollef-ostvang-ingebrigt-haker-flaten/

Balmorhea & Martyn Heyne – 12 maart – Democrazy, NTGent (Gent)

Deze Texanen lieten enkele jaren niets van zich horen, maar keerden vorig jaar terug met het mooie, verstilde Clear Language. Het lichtjes opzwepende dat Balmorhea met hun vorige plaat en tour bereikte door een hechtere groepsklank zal nu waarschijnlijk minder aan bod komen, maar de setting in de schouwburg zal wel ideaal zijn om helemaal bij weg te dromen op tufjes ambient, subtiele electronica en meeslepende neoklassiek.

https://www.democrazy.be/agenda/1759-balmorhea/

http://balmorheamusic.com

Guy Davis – 13 maart – Missy Sippy (Gent)

Guy Davis draagt de akoestische blues hoog in het vaandel, en is een meester-verteller zonder weerga. Meer heb je niet nodig voor een avondje amusement op hoog niveau.
Guy Davis kreeg de blues en het entertainen met de paplepel ingegeven: zijn ouders waren namelijk Ossie Davis en Ruby Dee, behalve acteurs van de bovenste plank ook burgerrechten activisten in de jaren 60. Bovendien was zijn grootmoeder een meester-verteller, ze had altijd wel iets te vertellen, waardoor de jongeman aan haar lippen hing. Deze omgeving scherpte het rechtvaardigheidsgevoel in Davis’ aan. Zijn boodschap is er een van liefde en verdraagzaamheid, gekruid met vingersnel getokkel op zijn trouwe gitaar. Het concert in de Missy Sippy is spijtig genoeg al uitverkocht, maar je kan Guy Davis nog gaan bekijken op 15 maart in Arendonk (De Wildeman) of op 18 maart in Hoboken (CC Gravenhof).

Guy Davis

Piquet – 15 maart – Cosa Nostra (Aalst)

Drie jaar na een eerste EP keert het Limburgse Piquet terug met een langverwachte nieuwe plaat. Voor de opnames van wat ongetwijfeld een tegendraads pareltje zal worden, dook de band rond frontvrouw Lien Moris de studio in met Pascal Deweze. Met “Tijdsdruk” werd begin februari al een opwarmer van formaat voor De Meute uitgebracht. Het is een complex nummer geserveerd op een bedje van hoekigheid. Piquet gaat zich als vanouds een mantra diep in de hersenpan nestelen. Bij een nieuwe plaat hoort uiteraard een reeks liveshows: naast Cosa Nostra is er ook een try-out in Jeugdhuis Comma in Brugge (23 maart) en tijdens de Volta Sessions in Brussel (30 maart). Bereid je al maar voor op een avond vol eigenzinnige pop in de beste Belgische traditie.

https://piquet.bandcamp.com/track/tijdsdruk
https://www.facebook.com/Piquetmusic/

Grey Hairs (+ La Pince & Hey Colossus) – 25 maart – Magasin 4 (Brussel)

Toen we in 2017 naar het Supersonic Festival in Birmingham trokken, werden we een paar dagen ondergedompeld in het beste van de hedendaagse muziek, met cutting edge elektronica, gewaagde avant-garde, en memorabele performances van experimentele zwaargewichten als Richard Dawson, Oxbow, Zu en Melt Banana. Dé oplawaai van het festival kwam echter van het gitaarkwartet Grey Hairs, dat zo weggelopen leek uit de noise-rockgolf van de jaren negentig en ons daar een kopstoot van-heb-ik-je-daar bezorgde. Moddervette riffs, een pompende ritmesectie, flarden surf en punk, en vooral een bezeten frontman die het spel op leven en dood speelde. Gitaarrock dood? Ach, fuck toch off man.

https://greyhairs.bandcamp.com/album/serious-business

Han Bennink Residency – 28-30 maart – Les Ateliers Claus (Brussel)

Moeten we echt nog het belang van Han Bennink zitten uitleggen? Nee toch? De Nederlandse drummer en grafisch artiest wordt binnenkort 76, maar weet van geen ophouden. Van old school improvisatiefestivals tot de hipste evenementen; de man is overal een graag geziene gast. Op het einde van maart verblijft hij drie dagen in Les Ateliers Claus, waar hij achtereenvolgens in de weer is met Belgische cultheld Roland Van Campenhout, een afvaardiging van de ICP-kliek en zijn eigen Trio met jongelingen Simon Toldam (piano) en Joachim Badenhorst (rieten). Een ideale kans om nog eens met eigen ogen vast te stellen dat de inventiviteit, humor en energie van de Nederlander nog steeds intact zijn.

http://www.lesateliersclaus.com/

Condor Gruppe – 30 maart – NEST (Gent)

De première van Interplanetary Travels, het derde muzikale avontuur van Condor Gruppe, vindt plaats in De Roma in Antwerpen en een dag later staat de band in de AB, maar een optreden in het gezellige NEST lijkt ons minstens even mooi. De instrumentale band rond Michiel Van Cleuvenbergen en Jan Wygers brengt sinds 2013 een mix van psychedelische rock, spaghettiwesternmuziek, kraut, surf, wereldmuziek en Italiaanse soundtracks, en bracht in 2014 — na enkele uitverkochte vinylsingles — een prachtig debuut uit. In 2016 werden trompettist Dirk Timmermans en saxofonist Matti Willems aan de line-up toegevoegd voor een herinterpretatie van zes nummers van cultmuzikant Moondog. De kruisbestuiving van Moondogs jazzy geluid en de exotische instrumentale nummers van Condor Gruppe leverde opnieuw een magisch plaatje op.

En een eerste single belooft alvast veel goeds voor het nieuwe album.

https://www.facebook.com/condorgruppe/

JPEGMAFIA e.a. – 31 maart – In De Ruimte (Gent)

Kendrick in het Sportpaleis? Geef ons maar vuile hiphop in een undergroundkeet. Een bende Franse en Amerikaanse lawaaiierige hiphoppers zakken af naar In De Ruimte om daar wat muzikale sterrenstelsels te vermorzelen. Meest in het oog springend van die groep is ongetwijfeld JPEGMAFIA, een rapper/producer uit Baltimore die recent wat hype aan het vergaren is in de Verenigde Staten met zijn compromisloze klanken en provocatieve teksten, zo ergens tussen Death Grips en Kendrick in. Zijn recentste plaat Veteran is alvast een van de boeiendste hiphopplaten die we recent hoorden, dus we zijn erg benieuwd naar wat hij er op een podium van zal bakken.

https://www.facebook.com/events/187658611839993/

https://jpegmafia.bandcamp.com/music

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 + zestien =