GOODBYE 2017: Feist :: Century

Zes jaar duurde het eer Feist met een opvolger kwam voor Metals. Die plaat was na de iPod-hit “1, 2, 3, 4” en het iconische dansje op “My Moon, My Man” (beide van op The Reminder), verrassend onverschillig onthaald. Terwijl het niets minder dan een grauw juweeltje was. Feist werd er zowaar wat nukkig van tijdens concerten. Dit is immers wat ze wou doen en het zou zo zijn. Nadien trok ze de woestijn in, om er pas veel later weer uit te komen met een nog rauwere opvolger – het ironisch getitelde Pleasure.

In die woestijn werd ze ook nog eens getroffen door de zoveelste liefdesbreuk. Het mondde uit in een depressie. Pleasure moest dan ook klinken zoals Leslie Feist zich voelde tijdens het schrijfproces: kaduuk, rauw, wispelturig, maar diep vanbinnen vol ongepolijste schoonheid. “Century” vat dat alles samen in zes minuten en is bijgevolg zonder meer het bloedende hart van de plaat.

In de eerste lijnen klinkt ook al de beginselverklaring van heel Pleasure: “I wanted feelings, that got in my own way”. Wispelturige gevoelens zitten rechtlijnige songs inderdaad een uur lang in de weg. De bloedmooie brug biedt even houvast in dit “Century” (“Someone who will lead you to someone/ Who will lead you to someone / till the end of the century”): de liefde is niet meer dan geduwd worden van de ene partner naar de andere, van de ene desillusie naar de andere.

En dan, aan het einde, declameert Jarvis Cocker plechtig: “A century, how long is that? / 3,155,973,600 seconds / 876,000,000 hours / Or 36,500 days / Almost as long as one of those endless dark nights of the soul”. Pijn en leegte voelen inderdaad tijdloos aan. Ondertussen jakkeren gitaar en percussie schijnbaar oneindig door. Dit is pijnlijk briljante, kwetsbare verbetenheid. Kaal en geslepen, verfijnd en grauw. “Century” is een van de nummers van deze prille eeuw.




Om afscheid te nemen van 2017 presenteert in december elke dag een enolamedewerker zijn of haar song van het jaar. De volledige lijst beluistert u hieronder.

http://www.listentofeist.com/

recent

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

verwant

De staylist van (pn): van weemoed tot wederopstanding in 20 songs

Een trip van 20 songs door Corona Lane. Zolang je...

Broken Social Scene :: Hug Of Thunder

Een pauze hoeft niet noodzakelijk een moment van herbronning...

Feist :: Pleasure

Pleasure moest klinken zoals Leslie Feist zich voelde ten...

Feist, Orbital en meer voor Brussels Summer Festival

Brussels Summer Festival voegt na Pet Shop Boys liefst...

PUKKELPOP 2012: Feist :: donderdag 16 augustus, Marquee

Tussen al die hypes en jonge snoepjes kun je...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in