Blankenberge :: Radiogaze

Russen uit Sint-Petersburg met de naam van een Vlaamse, troosteloze badstad die shoegaze spelen: we hebben weinig vreemdere dingen gehoord dit jaar. Dat gezegd zijnde, we hebben ook weinig bétere dingen gehoord dit jaar. Blankenberge koppelt vroege Slowdive en Ride aan imposante postrock op zo’n achteloze, ongekunstelde manier dat het nergens opvalt dat dit nog maar een debuutalbum is. Als dat geen aanrader is.

Alles komt terug. Ook shoegaze, en dat heeft 2017 volop kunnen bewijzen met comebackplaten van shoegazegrootheden Slowdive en Ride. Waar die platen enigszins gekunsteld aanvoelden en achter de feiten aanliepen, pikt deze Radiogaze precies de draad op waar Slowdive die tussen Just For A Day en Souvlaki heeft laten liggen. Dat valt al direct op bij opener “Disappear”, een woelige vaart over een majestueueze nachtelijke oceaan. De groezelige grondlaag van gitaren, de ambientsynthesizers en die ragfijne sirenestem van Yana Guselnikova: dit klinkt gewoon heerlijk.

Een van de dingen die onmiddellijk opvallen bij Blankenberge, is hoe ze de postrock van pakweg Mogwai perfect weten te koppelen aan indringende, imposante shoegaze. Zoals bijvoorbeeld ook Minor Victories. Het verschil echter met dat gelegenheidsproject is dat Blankenberge de voorkeur geeft aan texturen, patronen, repetities en modulaties zonder terug te plooien op strofe-refreinstructuren, waardoor het nergens voorspelbaar wordt. Zoals het grillige, epische “Somewhere Between”, waarop de drums twijfelen tussen vooruit marcheren en struikelen en de kraakheldere echo’s van gitaar in combinatie met flarden tekst – gezongen door Yana – uiteindelijk uitmonden in een explosieve, zinderende finale met een smerige lap door feedback gesleurde gitaarlijn.

De spanningsboog weet Blankenberge ook van begin tot einde vast te houden, want de tracks onderling zijn voldoende gevarieerd. Zo breekt de gitaar van “Out Loud” scherp met het voorgaande nummer en heeft het ongelofelijk veel vaart, terwijl de zoemende elektrische gitaren van “When” met zijn speeltijd van anderhalve minuut de perfecte brug vormen tussen “Radiogaze” en “We”, een soort van desolaat niemandsland waarin het aangenaam verdwalen is. “We” is misschien wel het meest rechttoe rechtaan nummer met de loodzware bas van Dmitriy Marakov en iets wat je bijna als een refrein kan bestempelen dat het nummer naar een ander, etherisch niveau tilt. En dan hebben we nog niets gezegd over die laatste minuut van klaterende gitaren met aanzwellende synthesizers op de achtergrond. Wauw.

Wie niet beter weet, zou denken dat Blankenberge een doorwinterde band is, maar niets is minder waar: deze band bestaat nog maar sinds 2015. Het talent van de individuele bandleden in combinatie met hun uitgekiende, collectieve gevoel voor structuren, contrasten en mantra-achtige, etherische melodieën zorgt ervoor dat Radiogaze een absolute parel in dit shoegaze-revivaljaar geworden is. Dit album klinkt als een impressionistisch schilderij waarbij elke muzikant zijn eigen laagje verf aanbrengt om tot een gedetailleerd, veelgelaagd kunstwerk te komen, zoals op “Not Enough” dat als een vogel ergens in de lucht blijft zweven, tussen opstijgen en landen. Spannend, mooi en vooral technisch impressionant.

Iedereen die ontgoocheld is in wat de reünies van Ride of Slowdive hebben voortgebracht, moet dit album een kans geven. Radiogaze laat niet los, heeft een weelde aan gevarieerde ritmes en melodieën en een bedwelmende productie. Het is oldschool, maar ook niet bang om songstructuren los te laten, net zoals Slowdive deed op Just For A Day. In de plaats daarvan krijg je texturen, ritmes, dikke lagen synthesizers en door de modder gesleurde gitaren om bij weg te dromen. Wil iemand hen eens snel op een festivalweide met een ondergaande zon zetten alstublieft?

Dit album is voorlopig alleen via download verkrijgbaar. Vanaf begin 2018 zal dit album ook in gelimiteerde oplage op kleurrijk vinyl van hoogstaande kwaliteit te verkrijgen zijn via het boetiek-platenlabel Elusive Sound. Zeg niet dat we u niet verwittigd hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

acht + zeven =