Jimi Tenor :: Saxentric

Saxentric is een album van Jimi Tenor. Het is dan ook niet geheel onvoorspelbaar dat het klinkt als een album van Jimi Tenor. Maar hoe klinkt een album van Jimi Tenor dan wel? Wel: als seksjazz voor aliens.

Zoals de meeste albums begint ook Saxentric met een opener, in dit geval “Cap De Creus”, een jingle voor een geteleviseerde loterijtrekking. Er is een lome baslijn, een bliepjesfontein en een koortje dat “papapa” en “yeah” zingt en ergens halverwege komt een synthesizer als een bronstige mug het nummer in- en uitgesoleerd.

Het tweede nummer, “Full House”, is een zweterige Afrikaanse funkgroove uit de seventies, waarin de koorzang niet gezongen maar getoeterd wordt. Denk hierbij vooral aan Fela Kuti, of aan de prima compilatiereeks “Next Stop… Soweto”. Omdat het album nu eenmaal saxentric heet komt er ook een sax de hele boel ondersoleren. En omdat het nu eenmaal een album van Jimi Tenor is doet een synthesizer vervolgens hetzelfde.

De luie zwembadgroove “My Baby Is Coming” zorgt voor de eerste bescheiden lyrics van het album, onderstreept met shakers, zonlicht en – alweer – een dadadoedie-koortje. Ergens achterin zit iemand onverstoorbaar twee stukken hout tegen elkaar te tikken, maar het stoort niet.

Zo gaat het eigenlijk het hele album lang gezapig verder: hangmattenfunk in “Vortex”, ouderwetse spionnenmuziek in “Baby Pharaoh”, claveritmes en een orgeltje in “Meridian of Peace” en Afrikaanse jazz in “Magick of Choice”.

Meestal werkt het allemaal wonderwel, maar soms ook niet. In “Ursa Major”, bijvoorbeeld, blijven blazers van alles beloven dat nooit komt. Of neem de hemeltergend onzinnige tekst van “Four Corners of the Earth”: “Force fields yield star fields / your fields yield none.” Ook valt niet elke richtingloze groove te redden met een saxofoonsolo en een lalala-koortje met een andere medeklinker blijft ook hooguit een dadada-koortje.

Toch is het eigenlijk al bij al een fijn plaatje, zij het dan eerder als achtergrondmuziek bij een zomerse of zondagse activiteit naar keuze. En met een albumtitel als Saxentric kan Tenor alvast niet beticht worden van oneerlijke handelspraktijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × twee =