‘A Big Rat’: een opstoot van jazzgeweld in Antwerpen

Rond deze periode worden in Antwerpen onder de noemer ‘A Big Rat’ een paar opvallende concerten gerealiseerd waar tot de verbeelding sprekend binnen- en buitenlands volk bij betrokken is. Ergens wordt daarbij gewag gemaakt van de ‘internationale superster Mats Gustafsson’. We durven eerlijk gezegd betwijfelen of de Zweed dat ooit gaat worden bij een breed publiek, maar feit is dat hij een van de vaandeldragers is van de vrije jazz, een onvergelijkbaar kanon met een fenomenale werklust en een resem bands die de bakens voortdurend blijven verzetten. Hij zal twee keer aantreden.

De voorbije week passeerde al de eerste concert in de reeks, eentje van Teun Verbruggens The Bureau Of Atomic Tourism, maar er volgen er nog drie die zeker de moeite zullen zijn. Zo zal Gustafssons NU ensemble – een kloek gezelschap voor internationale kleppers die aan de frontlinie staan van de avontuurlijke jazz en improvisatie – op woensdag 23/11 in De Studio staan. Vorig jaar was hij al present met z’n XL-formatie het Fire! Orchestra, en het heeft er alles van dat ook dit zal uitgroeien tot een evenement. Special voor dit concert heeft Gustafsson de nieuwe compositie “HIDROS 8 – HEAL” geschreven, een poging om een antwoord te bieden op allerhande conflicten die de laatste tijd om zich heen grijpen.

Een dag later treedt medeorganisator en Belgische topdrummer Teun Verbruggen zelf aan. Samen met Jozef Dumoulin en het Japanse avant-garde icoon Keiji Haino speelt hij op diezelfde locatie. Verbruggen en Dumoulin slaagden er tijdens een tour in Japan in om Haino te klissen voor een opname en concerten. Dat klikte duidelijk en het krijgt nu dus een vervolg. Zij worden voorafgegaan door het trio Léo Dupleix, Daichi Yoshikawa en Lauri Hyvärinen.

Het slotconcert is er eentje van Gustafssons Swedish Azz, een van zijn beste bands, waarmee hij de Zweedse jazztraditie in contact brengt met hedendaagse elementen. Opnieuw een aanrader voor wie z’n jazz graag met extra kruiding geserveerd krijgt. Een opvallende opstoot van muzikale uitdagingen in de Scheldestad, die volgens Verbruggen nog steeds de rol van internationale voortrekker kan opnemen. Daarvoor krijgt hij de steun van de Stad Antwerpen, de deelnemende locaties en het in Antwerpen gebaseerde Sound In Motion. Niet te missen.

Meer info: NU Ensemble (23/11 – De Studio), Haino-Verbruggen-Dumoulin (24/11 – De Studio) en Swedish Azz (26/11 – Arenberg).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twaalf + zeventien =