Eastern Daze III (25-27 november 2016) :: Experimentalisten aller landen, verenigt u

Als de eerste twee edities van Eastern Daze al bewezen dat het uitkammen van de vruchtbare ondergrond tot een memorabel festival kan leiden, dan wordt daar grondig op verder geborduurd met editie #3. Er valt naar goede gewoonte geen écht overkoepelend verhaal aan vast te knopen, of het zou dan toch iets met minimalisme en trance moeten zijn, maar dat het opnieuw een feest wordt voor zij die graag buiten de lijntjes kleuren, staat nu al vast.

Met de wereld van de experimentele muziek is het eigenlijk een beetje zoals met De Snorkels. Leid je een leven waarbij je je laaft aan de beschikbare mainstreambronnen, dan ben je je vermoedelijk van geen kwaad bewust, maar duik eens onder dat oppervlak (het komt er enkel op aan om het juiste poortje te vinden) en er gaat een bonte wereld open van vreemde figuren en rare gedragingen, waarin veronderstellingen op hun kop worden gezet. Soms door artiesten die zo koppig en wars van toegevingen hun ding doen dat het iets heeft van zelftherapie, maar het is nog veel vaker een wereld van spannende revelaties, onwaarschijnlijke combinaties en radicale confrontaties. Genremuurtjes vliegen overboord, labels doen er niet toe, en nationaliteiten evenmin. Turn on & tune in. En grenzen en beperkingen vervagen.

De eerste avond – 25/11 – hebben organisatoren Vooruit, Kraak en Sound In Motion meteen vier concerten in de aanbieding, waarvan de komst van Mike Cooper de meest in het oog springende is. Cooper is immers een man die je kan tegenkomen op impro-, film- en rootsfestivals. Hij zette zichzelf op de kaart met een paar prachtige, ietwat eigenaardige rootsplaten, en is ook al decennia in de weer met filmmuziek, avant-garde, en eigenlijk vooral een eigenzinnige combinatie van al die dingen. Een paar jaar geleden kreeg hij vermoedelijk een extra publiek erbij door zijn samenwerking met Steve Gunn, nog zo’n meestergitarist. Diezelfde avond: de Italiaan Giancarlo Toniutti, actief als elektroakoestisch componist, de ‘esoterische exotica’ van Typhonian Highlife, en de dreundrones van het Franse duo Nibul. En als u al die namen niet kent, geen probleem. Niemand kent ze allemaal. Ontdekken is de boodschap.

Het gaat er zo mogelijk nog diverser aan toe op 26/11, met een line-up die doet duizelen. Hoogtepunt zal ongetwijfeld de – exclusieve – komst van Manuel Göttsching worden. Diens naam ronkt misschien niet zoals die van de knarren van Neu, Faust en Can, maar hij wordt bij krautfanaten al jaren op handen gedragen. Ooit gangmaker bij Ashra en Ashra Tempel (met die andere Kosmische Kollege, Klaus Schulze), daarna iets minder prominent, maar even vernieuwend in de weer. Hij komt zijn cultklassieker E2 – E4 (1981) voorstellen, een werk dat gestaag uitgroeide tot een vroeg hoogtepunt van de minimalistische elektro. Daarnaast: Nigeriaanse woestijnblues van Les Filles De Illighadad, tablagekte van de Noors-Nepalese (we vinden dat niet uit) Sanskriti Shrestha, en de bezopen psychedelische exotica van de Venezolaanse Belg Bear Bones, Lay Low (die u misschien nog kent van Silvester Anfang). De kers op de taart: een platenbeurs (van 15-22u), voorstellingen van documentaire ‘A Story Of Sahel Sounds’ (15-18.30u) en een caféconcert als afsluiter.

Op slotdag 27/11 een lijst van bescheiden lengte, maar eentje met impact. U kan er van 13.15 tot 18.15u immers terecht voor een uitvoering van Dennis Johnsons compositie ‘November’ uit 1959. We hebben het eerlijk gezegd nog nooit gehoord, maar het zou van cruciale invloed geweest zijn op het werk van o.m. La Monte Young en staat te boek als een van de allereerste minimalistische composities. De uitvoerder van dienst is Stephane Ginsburgh. En zo bent u voor het avondeten weer thuis, een pak ervaringen en sterke verhalen rijker.

Meer info op de website van Vooruit en, voor de hardcore fanatics, deze vooruitblik van 16 pagina’s door Kraak.

Eastern Daze Festival III (2016) | teaser from KRAAK on Vimeo.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × vier =