Mark Barrott :: Sketches From An Island 2

Voor hen die graag op een yogamatje liggen na te denken over reïncarnatie en de verschillende cycli van het leven: zie hier de soundtrack bij uw cursus mindfulness. Voor hen die niet in het vluchtig clichématig geschetste hokje van de vorige zin passen: Mark Barrott heeft gelukkig ook muzikaal genoeg interessante dingen te vertellen zodat ook u de oren zou spitsen.

Barrott is een oude rot die al sinds de jaren negentig, toen nog onder de naam Future Loop Foundation, allerhande uithoeken van de elektronica verkent. Daarbij is zijn uitvalsbasis al diverse keren veranderd, van Londen tot Berlijn en Uruguay, waar hij in 2008 het International Feel label oprichtte. Volgens hen die het kunnen weten, maakt Barrott deel uit van een soort heropleving van Balearische muziek, en past hij daarmee tussen artiesten als L.U.C.A. en Hatchback (revivals opsnorren, het is een job als een ander). Daarbij hoort een hoop esoterisch gewauwel: “For me, it’s time to focus more on making healing music, on trying to find the balance between all this wonderful technology and the freedom it gives us with the natural world.” Muzikaal vertaalt zich dat gelukkig vooral in luie, slome zomermuziek waarvan je je zo kan voorstellen dat het de soundtrack vormt bij het leven dat deze muzikanten leiden op Ibiza en aanverwante eilanden. Dat Barrott daarmee soms rakelings langs de new age en andere wierrookmuziek vliegt, moet u er als luisteraar dan maar bijnemen.

En voor uw gefronste wenkbrauwen van boven uw ogen wegvliegen: het gaat niet over het Ibiza waar het triumviraat EDM, MDMA en comazuipen het leven bepaalt. Wél over het andere deel van het eiland, waar de zomer van 1967 nooit is geëindigd, hippies geen uitstervend ras zijn en mensen het hele jaar door op slippers rondlopen. En Barrott slaagt er nu al twee platen lang heel goed in dat gevoel te verspreiden over de rest van de wereld, zelfs naar ons regenachtige België.

Sketches From An Island 2 is nogal logischerwijs de opvolger van Sketches From An Island. In vergelijking met die plaat is er weinig aan de sound van Barrott veranderd: zweverige synths, allerhande belletjes, fluitjes en subtiele field recordings en af en toe een met helium gevulde (akoestische) gitaar versmelten met elkaar tot een bezwerend geheel. Vanaf openingsnummer “Brunch With Suki” laat u zich het best afdrijven om even geen aandacht te besteden aan de grauwte buiten de muziek. Deze songs verdragen geen intensieve hersenactiviteiten, en dat is voor één keer positief bedoeld.

Dat openingsnummer is een mix van een oorwurm van een discobeat met daarover allerhande fluitjes, die meteen de ondergaande zon inluiden. “Over At Dieter’s Place” biedt naïef klatterende belletjes die het hele hoofd vullen en na een tijd lepeltje gaan liggen met een zachte fusiongitaar. Ook het iets dreigendere “Distant Storms At Sea” leunt op die combinatie, maar weet er een heel andere, maar even overtuigende sfeer mee op te bouwen. Over het algemeen blijft de sfeer echter wel heel nadrukkelijk mellow yellow. Van de zachte voorbijvloeiende synths van “Driving To Cap Negret” of “One Slow Thought”, dat zich wel in héél zweverige regionen bevindt, is bijvoorbeeld nog nooit iemand doodgegaan. Maar in het geheel van de plaat maakt dat ook niet uit: dit zijn songs om gewoon mee op weg te drijven.

“Forgotten Island” is dan weer een beetje een buitenbeentje, weliswaar een mooi buitenbeentje. Met enkel een zachte piano weet Barrott ons even stil te krijgen, en ook al is de song op zich niet zo speciaal, in dit geheel krijgt ze wel een bepaalde gloed. Uiteindelijk is deze muziek te nemen of te laten: sommige mensen zullen er zich met veel plezier in verliezen, anderen zullen dit schijfje dan weer zo snel mogelijk richting afvalbak willen katapulteren wegens te veel fluiten of vogelgekwetter. Ook kunnen wij ons niet voorstellen dat we over enkele maanden, wanneer de nacht weer langer duurt dan de dag, deze muziek gaan opzetten. Maar voor de schaarse zomeravonden die ons af en toe gegund zijn, halen wij deze Sketches From An Island 2 graag nog eens boven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × een =