Ghost And Tape :: Shift

82826169

Slapelozen en rustelozen van de nacht, leg uw oor te luister! Ghost And Tape heeft immers een geweldig slaapverwekkend plaatje afgeleverd, en néén, voor een keer is dat geen belediging maar een compliment.

“For the restless/ not the peaceful sleeper/this song’s for you” zong Tom McRae ooit, en het is ook voor hen dat er nu Shift is. Shift, de derde plaat van Ghost And Tape, komt immers uit op het onvolprezen fijnproeverslabel Slaapwel Records, dat zich expliciet richt op muziek om bij in slaap te vallen. Als je naar recente output van ook bijvoorbeeld Max Richter (die met Sleep een acht uur durende plaat maakt die een goede nachtrust zou moeten bevorderen) luistert, zou je haast gaan denken dat de wereld last heeft van collectief slaapgebrek. Slaapwel Records is nu ontwaakt uit zijn winterslaap (wat zijn wij toch lolbroeken bij enola) nadat Wim Maesschalk, ook bekend van Wixel, enkele jaren geleden een pauze inlaste. Intussen heeft hij de fakkel doorgegeven aan Stijn Hüwels, die ondertussen met veel enthousiasme het label weer gelanceerd heeft. Er werden onder andere al twee labelnights georganiseerd in het STUK in Leuven, waarbij mensen van een bed voorzien werden om vervolgens zachtjes in slaap te vallen op de tonen van onder andere Machinefabriek. En nu is er dus eindelijk ook een nieuwe release, waarbij artiesten wiens demo erin slaagde Hüwels naar dromenland te begeleiden, worden uitgekozen.

In het verleden leverde dat al knappe slaapplaatjes op van onder meer Peter Broderick, Greg Haines en The Boats, en nu is het dus de beurt aan Ghost And Tape, nom de plume van Heine Christensen. Die is daarmee al aan zijn derde album toe, na een titelloos debuut en het mooie Home. Zoals gezegd zijn mensen die op zoek zijn naar scheurende gitaren of denderende drops hier aan het verkeerde adres. Shift is immers de stilte ná de storm, een instrumentale soundtrack bij het afsluiten van de dag en het vertragen van de tijd. Een moment om te ontsnappen aan de waan van de dag, omdat de nacht geen haast duldt. Daarbij wikkelt Christensen zich in loops, geruis en af en toe zachte aanslagen op de piano of wat gepingel op een gitaar.

Bij dit soort muziek kan de grens tussen schoonheid en saaie grijsheid soms dun zijn, maar gelukkig weet Christensen voor het grootste deel van de tijd vooral te ontroeren. Als luisteraar moet je er wel voor openstaan, want de klankverschuiving is miniem en de songs vloeien in elkaar over zonder duidelijk begin- of eindpunt. Shift is één lange trip die ook zo beluisterd moet worden, een klankbad voor melancholici, een plaat die je moet ondergaan. Denk aan Revox Tapes van Wixel, denk aan Eluvium (maar dan nog kaler), collega’s in de onwereldsheid. Zachte, wederkerende drones en loops soezen je zo langzaam naar dromenland. Origineel is het allemaal niet, een eigen gezicht ontbreekt nog wat en Christensen heeft nog niet het niveau bereikt van een Eluvium of een Julianna Barwick, maar de plaat straalt wel vakmanschap uit en de man beheerst zijn metier. En als u dan toch in slaap zou vallen in het midden van de atmosferische vegen, hoeft u zich niet eens schuldig te voelen. Kortom, wij kunnen alleen maar blij zijn dat Slaapwel Records de draad opnieuw opgepikt heeft, want ze hebben weer een mooi slaapplaatje afgeleverd.

Shift is enkel beschikbaar via de website van Slaapwel Records, waar u kan kiezen tussen een downloadversie of een in beperkte oplage uitgegeven cd-versie met handgemaakt hoesje en knap artwork. Snel zijn is dus de boodschap!

7
http://www.ghostandtape.com/
http://www.slaapwelrecords.com/
Slaapwel Records
Slaapwel Records

verwant

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Porcelain id :: Bibi:1

Ook wij moeten er soms aan herinnerd worden dat...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

Coeur :: SHOW

Meer pompende beats. Meer duizelingwekkend Frans. Meer pure, feestelijke...

recent

¥$ :: Vultures 1

Doorheen zijn hele carrière zijn twee elementen altijd dominant...

Talk Show

27 maart 2024Botanique, Brussel

Eind jaren tachtig sloegen alle rockers plots aan het...

Arthur The King

Uitgerekend in de week dat Joe Camp – de...

Hors-saison

Met zijn sociaal bewogen films past Stéphane Brizé binnen...

Froukje

24 maart 2024Ancienne Belgique, Brussel

Van een blitzcarrière gesproken: een krappe drie jaar geleden...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in