The Delta Saints :: Bones

The Delta Saints doen met hun nieuweling Bones een gooi naar de titel “meest verdienstelijke opvolger van een doorbreekplaat”. Het enola-oordeel? Nipte onderscheiding.

Zo’n 10 jaar geleden liep Ben Ringel, een jonge student uit Louisiana, David Supica tegen het lijf op de Belmont University in Nashville. En ook al hadden ze een totaal andere achtergrond, ze ontdekten algauw hun wederzijdse fascinatie voor bluesmuziek en aanverwanten. Ze ronselden nog wat vrienden en voilà: The Delta Saints waren geboren. Optredens kwamen er al gauw en met zo’n 200 stuks per jaar hebben ze ondertussen een ijzersterke live reputatie. Ook in Belgie en Nederland zijn The Delta Saints graag geziene gasten.

Via crowdfunding brachten ze ondertussen 2 EP’s en één album uit. Death Letter Jubilee uit 2012 kwam er dankzij hun vele Europese fans en was een allegaartje van verschillende bluesoefeningen. Op de nieuweling Bones tonen ze ons waar ze muzikaal naartoe willen en dat is naar de swamps.

Ook al begint een en ander rustig, zoals in “Bones”, toch steekt met nummers als “My Love” of “Into The Morning af en toe het energieke vuur de kop op. Broeierige bluesy songs knallen door de boxen, op een ontlading is het nooit lang wachten, zoals opener “Sometimes I worry”. Waar zijn The Delta Saints zoal meester in? Onderkoelde zang, als teken van ingehouden emotie of woede. Vlijmscherpe solo’s die als gitaarsalvo’s op de luisteraar afgevuurd worden. Maar het wordt nooit te veel, want The Delta Saints weten hoe ze moeten doseren, ook op plaat. Die jarenlange live routine zal daar wel voor iets tussenzitten. Zo vertelt het iets kalmere “Butte La Rose” het verhaal van dit kleine dorpje aan de Atchafalaya-rivier, dat in 2011 overstroomde om in New Orleans een nieuwe Katrina-ramp te voorkomen. “Dust” is dan weer dreigend en doet een mens dromen van veilige, warme oorden.

Tekstueel kan je Bones niet altijd een literaire hoogvlieger noemen, maar de muziek is van een redelijk hoog niveau en het is nog maar de vraag of liefhebbers van broeierige swampy muziek veel aandacht schenken aan de teksten. Een andere afleiding is de zeer goed op dreef zijnde zanger Ben Ringel — zijn strot kan duidelijk wat aan.

The Delta Saints touren momenteel volop in Europa. Op 30 september en 1 oktober zijn ze te zien in Oostende en op 4 oktober in Turnhout.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × drie =