John Grant komt op de proppen met derde solo album

John Grant gooit op 2 oktober zijn derde soloplaat op de markt: Grey Tickles, Black Pressure belooft weer een avontuurlijke reis doorheen de hersenkronkels van de Amerikaan te worden.

Grant heeft de laatste 5 jaar een wonderbaarlijk traject afgelegd: voor zijn solodebuut Queen of Denmark kreeg hij lovende kritieken, en ook opvolger Pale Green Ghosts mocht op veel bijval rekenen. Op Grey Tickles, Black Pressure zet Grant zijn muzikale tocht verder, met bombastische balades, sarcastisch eerlijke teksten, en strak gedirigeerde electronica songs.

Voor dit album trok John Grant naar Dallas, waar hij samen met producer John Congleton (Franz Ferdinand, St Vincent) zijn muzikale demonen te lijf ging. Grant is zelf enorm trots op de nieuweling, want hij slaagde er naar eigen zeggen in zijn onzekerheid om te zetten in krachtige songs, en amuseerde zich ondertussen rot. Daar zat niet alleen het zonnige Dallas voor iets tussen, maar ook keyboardspeler Bobby Sparks en gastzangeressen Tracey Thornton (in “Disappointing”) en Amanda Palmer zorgden voor de nodige ontspannende atmosfeer.

Deze vrolijkheid staat haaks tegenover de betekenis van de albumtitel: “grey tickles” is de letterlijke vertaling uit het IJslands voor een midlife crisis, en “black pressure” is niets meer of minder dan Turks voor nachtmerrie.

Het eindresultaat is bijwijlen zwaarmoedig, maar ook een combinatie van hilarische humor en donkere, Scandinavische pathos. John Grant wil naar eigen zeggen zichzelf blijven uitdagen, en Grey Tickles, Black Pressure is alweer een stap verder in die ontwikkeling.

Bekijk ook eens de albumteaser.

Tracklist:

 1. Intro
 2. Grey Tickles, Black Pressure
 3. Snug Slacks
 4. Guess How I Know
 5. You & Him
 6. Down Here
 7. Voodoo Doll
 8. Global Warming
 9. Magma Arrives
 10. Black Blizzard
 11. Disappointing
 12. No More Tangles
 13. Geraldine
 14. Outro

John Grant treedt op 17 november 2015 op in de Botanique in Brussel, waar dit album ongetwijfeld uitgebreid aan bod zal komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × vier =