Jack Van Poll :: The Composer (& The Musician)

“Ik geef een feestje en ik nodig uit: Johan Clement, Hein van de Geyn, Philip Catherine, Ewout Pierrieux…” Voor de tachtigste verjaardag van pianist Jack van Poll werden collega-muzikanten en vrienden gevraagd om een van Jacks nummers onder handen te nemen. Interessant feestje, me dunkt.

Jack van Poll is een monument in de jazzscene van de lage landen. Hij begeleidde groten zoals Ben Webster, Johnny Griffin, Clark Terry en Tony Scott op hun passage door onze contreien. Speelde in de tachtiger jaren aan de zijde van Lionel Hampton en Dee Dee Bridgewater. Groeide op in Roosendaal maar woont al jaren in Antwerpen. Heeft een zwak voor beloftevol talent en laat niet na hen te ondersteunen. Dat de koppen bij elkaar gestoken werden om hem te eren op zijn tachtigste verjaardag is niet meer dan normaal.

The Composer (& The Musician) is een interessant hebbeding. Heel wat mooie namen werkten mee en betuigden hiermee onmiskenbaar hun respect voor Jack. Elk van hen koos een nummer uit het brede repertoire van de pianist en liet er een frisse wind door waaien. Een carrière van om en bij de zestig jaar bracht een berg leuke nummers voort en een select aantal parels vond z’n weg naar deze The Composer (& The Musician).

Pianist Johan Clement bijt de spits af, met “Martins Mood”. Het gezapige van het origineel wordt lichtjes achterwege gelaten om plaats te maken voor meer stuwkracht, door Hans van Oosterhout en Marc van Rooij. Opvallend zijn de intieme uitvoeringen, zoals “The Day You Left” door Hein van de Geyn en “Blue Tait” door Philip Catherine en Rony Verbiest. Maar ook Robert Jeannes versie van “Mississippi Chaser” is een opvallende aanwezige. Samen met Igor Gehenot brengt hij een sobere versie. In “Over Yonder” horen we David Linx soulvol croonen en Jef Neve herinnert ons eraan hoe sterk hij is met zijn versie van het prachtige “Fleur du Cap”.

Minstens even opvallend is de aanwezigheid van Steven De bruyn. De frontman van The Rhythm Junks brengt met zijn omnichord en mondharmonica een fragiele versie van “When Morning Comes 80”. Hij maakt samen met Tutu Puoane, Jef Neve en David Linx deel uit van de jongere garde muzikanten die vertoeven tussen ouwe knarren als Joep Peeters en Klaus Doldinger. U merkt dat met deze muzikantenmix een erg gevarieerd geheel tot stand gekomen is. Van Poll heerst over de swingtraditie en heeft een scherp oog voor groove. Dat hoor je steevast in zijn muziek en ook deze mix van gastmuzikanten staat garant voor een allegaartje aan kleur en sfeer.

Dat er een extra cd aan toegevoegd werd (“The Musician”), waarop een selectie van Jacks originelen staat, getuigt nog het meest van een hartgrondige nederigheid. We krijgen de kans om via die nummers, op een tijdsspanne van vijfenveertig jaar, rustig kennis te maken met de pianist en zijn composities.

Op 11 mei speelt Jack van Poll op Jack A Gogo in vzw Fakkelteater, in Antwerpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negentien + 6 =