New Orleans, legendarische jazzalbums en Belgen in de kijker op Jazz Middelheim

Jazz Middelheim, van 13 tot en met 16 augustus in het Antwerpse Park Den Brandt, maakt vandaag nagenoeg zijn volledige programma bekend. Dr. John, Joe Lovano & Chris Potter, Bill Frisell, Jason Moran, Brussels Jazz Orchestra en Archie Shepp zijn slechts enkele namen uit het programma.

De openingsdag van Jazz Middelheim 2015 kleurt volledig Belgisch. TaxiWars heet de muzikale kruisbestuiving tussen Robin Verheyen en Tom Barman. De samenwerking tussen Brussels Jazz Orchestra en Darcy James Argue stond dan weer in de sterren geschreven; exclusief en op initiatief van Jazz Middelheim. Luikenaar Eric Legnini brengt verder een ode aan Ray Charles. De razend getalenteerde nieuwe generatie is tenslotte van de partij, met LABtrio’s NY project en Fulco Ottervanger in verschillende gedaanten op de Club Stage.

Joe Lovano & Chris Potter brengen met Sax Supreme een eerbetoon aan A Love Supreme (1965), een van de grootste albums van de legendarische John Coltrane. Archie Shepp is dan weer een voormalige compagnon de route van Coltrane. Hij komt samen met Cécile McLorin Salvant en zijn Attica Blues Big Band de herwerking van zijn iconische Attica Blues (1972) voorstellen. Coming man Jason Moran treedt aan met zijn trio. Hij is dit jaar de Artist in Residence.

Amerika’s muzikale cultfiguur Dr. John laat zich sinds de jaren 50 inspireren door de bakermat van de jazz, New Orleans. Met ‘Spirit of Satch’ zet hij op Jazz Middelheim de wonderlijke muziek van Louis Armstrong naar zijn hand. Net daarvoor zal Jason Moran op geheel eigentijdse wijze een dansfeest op gang brengen, zoals enkel de legendarische swingpianist Fats Waller dat kon in de Harlem clubs van de roaring twenties. Ook de minzame Cécile McLorin Salvant is van de partij en Robin McKelle, misschien wel de beste swing & blues-zangeres van het moment, opent het hoofdpodium.

Bill Frisells oeuvre begint stilaan imposante afmetingen aan te nemen en klinkt als een reis doorheen de naoorlogse Amerikaanse muziekgeschiedenis. De Amerikaan is een unieke klankenschilder en zonder twijfel een van de állergrootste gitaristen. Op het Europese continent hoeven Aldo Romano en Henri Texier dan weer nauwelijks onder te doen. Samen met de Louis Sclavis blikken ze terug op hun grensverleggende werk Carnet de Routes. Ook het klinkende trio van Steve Kuhn, Joey Baron en Steve Swallow treedt aan op de slotdag.

Alle info: www.jazzmiddelheim.be.

http://www.jazzmiddelheim.be

recent

Zap Mama

25 april 2024De Roma, Borgerhout

Teddy Swims

25 april 2024Trix, Antwerpen

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

verwant

Jazz Middelheim 2015 :: 13-16 augustus 2015, Park Den Brandt

Verzamelen geblazen in Park Den Brandt, voor de 34e...

Dr. John :: Ske-Dat-De-Dat. The Spirit of Satch

New York, Chicago, Nashville, Detroit, Seattle. Er zijn veel...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in