Oostende en Mechelen in februari aan de jazz met ambitieuze festivals STORM! en BRAND!

Bij jazz denk je spontaan aan de grote stad en dan komen in België maar een paar locaties in aanmerking, maar dat zou wel eens kunnen veranderen, want zowel in Oostende als Mechelen wordt in februari uitgepakt met een programma waarmee resoluut wordt gekozen voor de geluiden van vandaag en morgen.

STORM! (6-28 februari)

Culcuurcentrum Vrijstaat O., sinds een paar jaar een van de fijnste locaties voor jazz en meer in Vlaanderen, en Cultuur Oostende slaan meteen de handen in elkaar voor drie weken Jazz & beyond. Onder de noemer STORM!LOOP raast een vloed van muziek, woord en dans door de Oostendse binnenstad, met een hele resem unieke projecten, voorstellingen voor jong en oud, en gratis concerten.

Centrale gast aan de kust is Fulco Ottervanger, de Gents-Nederlandse pianist van trio De Beren Gieren, die er al eerder te gast was en deze keer goed zal zijn voor twee wereldpremières. Zo zal hij een duosamenwerking presenteren met dichter/jazzjournalist Mischa Andriessen (die avond zijn o.m. ook Andy Fierens en Jules Deelder van de partij) en met danser Benjamin Vandewalle. Hij zal er aantreden met Lander Gyselinck (samen het duo BeraadGeslagen), The Ostend Street Orchestra, De Beren Gieren en het trio Reverse Archeologists met collega-toetsenisten Jozef Dumoulin en Kris Davis.

Het festival vindt plaats op 21 en 22 februari in CC De Grote Post en wordt op gang getrapt door De Beren Gieren met de première van ‘One Mirrors Many’. Vervolgens passeert Avishai Cohen Triveni, rond de uitstekende New Yorkse trompettist (niet te verwarren met zijn naamgenoot de bassist), het LABtrio NY Project feat. Michaël Attias & Christopher Hoffman (die laatste muzikanten die drummer Gyselinck tijdens zijn verblijf in The Big Apple leerde kennen) en tenslotte het broeierige kwintet van trompettist Mathias Eick (Jaga Jazzist), dat exclusief voor STORM! naar België komt.

De tweede festivaldag belooft al even veel goeds, met de albumrelease van Alarm, de eerste langspeler van Nordmann, het Reverse Archeologists Trio, een samenwerking van de gelauwerde Britse trompettist Matthew Halsall & The Gondwana Orchestra, het machtige trio Ernst Reijseger, Harmen Fraanje en Mola Sylla, dat zijn nieuwe plaat komt voorstellen, en als afsluiter het Belgische BRZZVLL, dat samenwerkt met de Britse dichter en performer Anthony Joseph.

Dat is nog niet alles, want u kan er ook gaan kijken naar o.m. Bart Maris & Walabix, Joachim Badenhorst, jonge groep Pudding Oo en de finale van de STORM! contest (een wedstrijd voor aanstormend (katsjinnggg) jazztalent), maar het wordt intussen wel duidelijk, zeker? STORM! trekt resoluut de kaart van de kwaliteit en de innovatie en is (op z’n minst) een dagtripje waard.

Meer info en tickets HIER.

BRAND! (17-21 februari)

In Mechelen vindt er een vergelijkbare samenwerking plaats tussen het lokale cultuurbeleid en een culturele instelling, in dit geval Nona, dat eventjes de partner wordt van Vrijstaat O. Het programma in Mechelen is iets minder lang uitgesmeerd – over een periode van vijf dagen in plaats van drie weken – maar daarom is het niet minder beloftevol. Een deel van het programma – LABtrio feat. Michaël Attias & Christopher Hoffman, BRZZVLL feat. Anthony Joseph, Bart Maris & Walabix, Nordmann – wordt immers al gedeeld met STORM!.

Centrale gast in Mechelen is rietblazer Joachim Badenhorst, over wie we niet zo lang geleden nog schreven dat hij uitgegroeid is tot een klepper op het platform van de internationale jazz en improvisatie. De saxofonist/klarinettist mocht niet zo lang geleden nog zes concerten organiseren in de Antwerpse Rataplan en tekent ook deze keer voor maar liefst vier concerten: in trio met veteranen/voormalige docenten Michael Moore en John Ruocco, met het Han Bennink Trio, als Baloni feat. Dré Pallemaerts en met zijn prachtige Carate Urio Orchestra, dat voor velen uitgroeide tot een van de revelaties van Jazz Middelheim 2014.

Het festival gaat van start met een vertoning van filmklassieker Nanook Of The North (1922). In 1995 schreef de Mechelse jazzmuzikant Andre Goudbeek er al een soundtrack voor en die komt hij nu opnieuw uitvoeren met zijn Nanook Kwartet (met Bart Maris, Remko Devroede en Kris Duerinckx). De vier volgende dagen worden, naast de bovenvermelde namen, aangevuld met het duo Bart Maris & Lode Vercampt (niet zo lang geleden nog goed voor een fijne duoplaat Krommekeer), ontdekkingspianist Hauschka, Antiduo (Seppe Gebruers en Erik Vermeulen) en het tweespan Ruben Machtelinckx & Karl Van Deun.

Kortom: heel wat goed volk dat aantreedt op vier verschillende locaties: Nona, CC Mechelen, BazArt Café en Als ik mijn ogen toedoe ben ik in Honoloeloe (echt). Dit zal een van de mooiste culturele evenementen in Mechelen zijn tot de volgende editie van de Hanswijkcavalcade alaar, dus maak er werk van!

Meer info & tickets HIER.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twintig − elf =