Buitenkans: ‘Covers door Bert Dockx’ – 31/1 in De Roma

De enige goede coverband is een dode coverband. Of nee, wacht, slechte smaak. U mag dat dus met een korrel zout nemen, maar het is wel een feit dat weinig muzikale verschijnselen zo sterk kunnen irriteren als coverbands. Ze zijn met te veel, ze zijn te luid, te voorspelbaar, ze verkopen te veel show en ze verkloten te veel feesten.

Dat de meeste coverbands het doorgaans houden bij naspelen van partituren of – nog erger – al die fletse uitvoeringen doen klinken als één grote, slappe hoop soulfunkrockpap, maakt het natuurlijk het ergst. Wat heb je aan een kopie als die geen bal toe te voegen heeft aan het origineel en er doorgaans vooral in slaagt om dat ene ingrediënt dat van die song een memorabele song maakte, te vergeten, of te vervangen door karikaturale tics?

Neemt niet weg dat er in de loop van de geschiedenis gewéldige covers gespeeld werden. Sommigen deden het zelden, maar dan wel met zo’n verve dat ze er een compleet nieuwe song van maakten. Anderen deden het regelmatig en maakten zich de songs eigen met een persoonlijke draai. Enter Bert Dockx, songschrijver/gitarist/zanger en bekend van Dans Dans, Flying Horseman en Strand. En een uitmuntend uitvoerder van covers.

Wie hem tijdens een van de vorige concerten als Strand zag, hoorde misschien die uitvoering van Nick Drake’s “Black Eyed Dog”. Zijn versie van Joy Divisions “Shadowplay” (ooit nog vastgelegd op de Navigate EP en zie hieronder) was ook zo’n prachtig staaltje. En dan zijn er nog de Dans Dansplaten, met werk van jazziconen (Ornette Coleman, Charles Mingus, Sonny Rollins, Sun Ra, Monk) en rockgoden (Tom Waits, David Bowie, Robert Wyatt, opnieuw Nick Drake).

Kortom, die Dockx is een man die maar al te graag door het werk van z’n voorbeelden raast en dat interpreteert op manieren die zowel de kracht van het origineel als zijn interpretatievermogen uit de doeken doen. Verrassend, spannend en intens. Soms tegelijkertijd. Op 31 januari zal hij voor het eerst een programma spelen dat enkel uit andermans werk bestaat. Joy Division, Nick Drake en Townes Van Zandt, stuk voor stuk persoonlijke helden, lijken nu al zekerheden. Voor de rest wordt het afwachten en ontdekken.

Meer info & tickets via De Roma. Ook van de partij die avond: het uitstekende Yuko, dat zijn derde album komt voorstellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × vier =