PARCOURS: Scratch+Snufffest :: Rocken zonder oogkleppen

Op de tweede editie van het heerlijk tegendraadse Scratch+Snufffest, dat dit jaar in Oostende plaatsvindt, staan opnieuw de boeiendste rocknamen uit de Belgische en buitenlandse ondergrond geprogrammeerd. Om u perfect voor te bereiden, is er niet alleen deze mixcloud, maar geven we u ook graag zeven must-see bands mee.

Vrijdag 31 oktober

The Guru Guru

Uit Hasselt, waar Jos Ghysen en de Limburgse beau monde zo lang de plak zwaaiden dat geen mens nog een kopstoot uit die hoek verwachtte. Natuurlijk is dit het ideale moment om het provinciaal nest terug op de kaart te zetten met een paar welgemikte muilperen. Het manische vijftal The Guru Guru is een nieuw gezicht dat recent behoorlijk wat zieltjes gewonnen heeft met zijn ziedende noiserock vol kervende gitaren, heimelijke rustmomenten en uitgespuwde paniekzang. Denk Mclusky, denk ontsmette fileermessen en vergeet vooral niet dat Scratch & Snuff voor deze knapen een dagje vakantie aan zee is: alle remmen los.

Mugstar

Speciaal geval, deze Liverpudlians. Invloeden van The Fab Four zitten heel erg ver weggemoffeld, want in plaats daarvan heeft dit gezelschap het voorbije decennium een sound en stijl zitten perfectioneren die heeft geleid tot een knoert van een discografie en een geluid dat best uniek genoemd mag worden. Mugstar slaagt er namelijk in om de psych-, spacerock-, krautrock-, stoner- én shoegazetradities aan elkaar te naaien, en zo te zorgen voor een trip van jewelste die er bij momenten aardig inbeukt, maar ook, euh, trippen is. Potentieel hoogtepunt van deze Scratch & Snuff en een band die liefhebbers van uiteenlopende genres bij elkaar kan brengen. Maar maak het nu ook niet té gezellig. ‘t Is Oostende, niet Maasmechelen.

Caspar Brötzmann & T. Raumschmiere

Voor de jonkies: Caspar is de zoon van freejazzgigant Peter Brötzmann en zelf een van de meest unieke en invloedrijke gitaristen van continentaal Europa. ‘s Mans overdonderende snarenwerk is tot op de dag van vandaag majestueus, op z’n best in een tribale klankenomgeving en, niet te vergeten, fucking luid. Denk zware Luikse staalindustrie, denk straalmotoren. Onlangs was hij in de Gentse Vooruit nog in deconstructiemodus te bewonderen samen met ex-Neubauten percussionist FM Einheit, deze keer hoort u hem in een onwerkelijk verbond met DJ (en ex-punkdrummer) T. Raumschmiere. Hoe dat precies gaat klinken, daar hebben we (er zijn zover we weten nog geen opnames beschikbaar) geen idee van, maar het staat nu al vast dat de eerste festivalavond gaat pieken met een mindfuck van jewelste. We zouden toch maar een veiligheidshelm meenemen.

Zaterdag 1 november

Henry Blacker

De ideale opwarmer voor de ruige, moddervette werkmansrock van IDIOTS later op zaterdag is Henry Blacker, een band die voor twee derde uit leden van Hey Colosuss bestaat. Het trio nam zijn debuut op bij Tim Cedar van Part Chimp. Net als de West-Vlaamse band ook spek voor de bek van fans van Fu Manchu, Kyuss, Melvins en de vroege Queens Of The Stone Age. Nog niet overtuigd? Trek een halveliterblik bier open en laat “Crab House” door uw boxen blazen. Misschien moet Nick Oliveri zich maar aanbieden bij Henry Blacker als hij eens werkloos is?

Double Veterans

Double Veterans is een piepjonge band met Lee Swinnen (Tubelightman en, jaja, zoon van), Thomas Valkiers en Niels Meukens, en speelt aanstekelijke en psychedelische garagerock. Inspiratie? Goedkoop bier, vinyl, meisjes, cartoons en skaten. Rode draad? Een toffe melodie. En live? Altijd goed voor vuurwerk. Wie erbij was in de Kinky Star tijdens de Gentse Feesten zal dat bevestigen. En valt u bij het horen van single “Beach Life” uit de lucht, dan leefde u de voorbije maanden waarschijnlijk op Mars. Beluister om het goed te maken dan maar die verdomd goeie debuutplaat The Brotherhood Of Scary Hair And Homemade Religion.

Condor Gruppe

Ze kregen maar net een dik verdiende 8 van ons, die veelkoppige Antwerpse supergroep met leden van Creature With The Atom Brain, Flying Horseman, Mauro & The Grooms, Meuris en meer. Op Latituds Del Cavall is niettemin duidelijk te horen dat Condor Gruppe meer dan alleen een simpele spaghettiwesternband is. Ook krautrock, exotische muziek en surf maken deel uit van de sfeervolle nummers, die zich telkens op het kruispunt van muziek en film bevinden. Condor Gruppe is toegankelijk en experimenteel tegelijk, maar ook op hetzelfde moment nostalgisch en eigentijds. Mis deze muzikale ontdekkingstocht niet.

AK/DK

De laatste band die de oren én ogen zal opentrekken op Scratch+Snufffest is niet van de minste, al heeft u van de naam wellicht nog niet gehoord. AK/DK is een Brits duo, dat opzwepend en krautachtig lawaai maakt met enkel synths en drums. Kraftwerk en zelfs The Prodigy zijn de referenties die we al tegenkwamen, maar wat AK/DK maakt, is bovenal uniek. Debuut Synths + Drums + Noise + Space vat de muziek misschien nog het best samen. En dan nog: dit lijkt een band die altijd zal verrassen. Kom het vooral zelf ontdekken in Hangaar 1.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

elf − 10 =