FESTIVALPARCOURS: GENTSE FEESTEN :: Tien om te ontdekken

Vanaf morgen staat de Gentse binnenstand weer op zijn kop door de Gentse Feesten. Omdat je tijdens de tiendaagse veel meer kan doen dan op je luie kont te zitten in het Baudelopark of zuipen op de Vlasmarkt, stelden we een muzikaal parcours samen met tien niet te missen acts die tussen het feestgedruis zeker de ontdekking waard zijn.

Hypochristmutreefuzz, vrijdag 18 juli, 22 uur (Kinky Star)

Jawel, dé undergroundmuziekclub van Gent, Kinky Star, zorgt ook dit jaar voor een uitermate boeiend programma met een reeks beloftevolle acts. Een band die u zeker niet mag missen, bestaat uit maar liefst zes leden en wel iets af weet van beuken. Jammer genoeg moesten ze in februari hun optreden in de Charlatan annuleren, dus ze hebben nog iets goed te maken. Ze omschrijven zichzelf als neo-zunk, wij houden het liever bij verschroeiende chaos. Hypochristmutreefuzz lijkt ons dan ook de ideale band om de Gentse Feesten met een knal te openen. Beter dan drie ton Chinees vuurwerk.
https://www.facebook.com/Hypochristmutreefuzz

Hermitage, vrijdag 18 juli, 23.15 uur (Luisterplein)

Hebt u de eerste dag meteen nood aan een kleine adempauze? Zak dan zeker eens af naar het François Laurentplein, tijdens de Gentse Feesten het Luisterplein genoemd. Onder het motto Klein(e)kunst met Grootse artiesten brengt men er rustige pop, folk, jazz en kleinkunst. Op de eerste dag openen ze met Hermitage. De Gentse band is net terug van een geslaagde tournee bij onze noorderburen. Met hun nieuwe plaat Alleen de liefde kan u redden spelen ze een thuismatch, perfect voor de intieme sfeer van het Luisterplein. Meeschreeuwen met Hermitage hoeft niet, je laten meevoeren op de zeemzoete teksten wordt des te meer aangeraden.
http://www.hermitageweb.be/

Newmoon, maandag 21 juli, 22 uur (The Cavern)

Onze teergeliefde Krawietelconcerten, waar gedurende het academiejaar altijd verborgen pareltjes geprogrammeerd staan, verhuizen op de nationale feestdag naar The Cavern aan de Graslei en hebben voor dat feestje Newmoon uitgenodigd. De nieuwste ster aan het shoegazefirmament ontstond uit de assen van postpunk/hardcoreband Midnight Souls, maar tapt nu dus uit een ander muzikaal vaatje. Hun eerste debuut-EP, die bol staat van heerlijke shoegaze, komt in augustus uit via Secret Voice Records, het label van het grote Touche Amoure. Een van de beste Belgische nieuwkomers van het jaar: niet te missen dus.
http://newmoonpunx.tumblr.com/

Nordmann, dinsdag 22 juli, 18 uur (Consouling Store)

Onze favoriete Gentse platenwinkels, Consouling Store en Wool E Shop, bundelen de krachten voor een tiendaags evenement met drank, eten en vooral veel muziek. Tussen de platen en de ijskoffie door laten ze bandjes afzakken naar de Baudelostraat. Een van de blikvangers is ongetwijfeld jazzband Nordmann, die eigenlijk Humo’s Rock Rally hadden moeten winnen. Ongetwijfeld zal het energieke kwartet opnieuw weten te overtuigen met zijn onconventionele, opwindende mix van jazz en rock, zeker in een intiem kader als een platenwinkel.
http://www.normannmusic.com/

Hauschka, dinsdag 22 juli, 22.50 uur (Boomtown club)

Terwijl 65daysofstatic de eerste dag van Boomtown in openlucht afsluit, mag de Duitse componist Hauschka, née Volker Bertelmannn, hetzelfde doen in de Club van de Handelsbeurs. U kent ‘m van zijn prepared piano: de snaren van zijn piano zijn bezaaid met rammelaars, koebellen en ander ongein, dus u kan zich verwachten aan een uurtje van de pot gerukte neoklassieke muziek in de lijn van Max Richter en Jóhann Jóhannsson – maar dan wel met een hoek af. Bertelmann brengt zijn uitstekende album Abandoned City mee naar Gent, u hebt geen enkele excuus om thuis te blijven.
http://hauschka-net.de/category/projects/music/

Blues Lee, dinsdag 22 juli, 23 uur (Spiegeltent Baudelo)

Wat heb je nodig om een onvergetelijk feestje te beleven in de Spiegeltent? Blues Lee. Vijf klassemuzikanten. Ze varen een eigenzinnige koers en beheersen hun muzikale stiel tot in de toppen van hun tenen. Zelfs voor een a capella nummer draaien ze hun hand niet om. Ooit werden ze grijsgedraaid op Radio 1, tot ze daar de commerciële kant op gingen. Het is onmogelijk om Blues Lee in één hokje te duwen, ze spelen funk, blues, soul en rock-‘n-roll overgoten met catchy, grappige en originele teksten. Een beresterke liveband waar het speelplezier vanaf drupt als zweet in een zwoele exotische zomernacht. In muzikantenkringen is Blues Lee geliefd en gewaardeerd ; de mannen van El Fish zijn vrienden en met Stijn Meuris trokken ze ooit naar Zuid-Afrika.
http://www.blueslee.be/

Alkerdeel, dinsdag 22 juli, 3 uur (Kinky Star)

Voor de nachtbrakers en fans van black metal en andere viezigheid, is het Zomergemse Alkerdeel het perfecte slaapmutsje of nachtmerrie voor wie al in slaap dreigt te sukkelen. Want deze bende viezeriken heeftalles om u live de stuipen op het lijf te jagen: gemeen verstikkende gitaren, blazende drums, akelig geschreeuw met een ranzig, psychedelisch korstje om nog wat meer te kunnen kokhalzen. Met andere woorden: een band die enkel geschikt is voor wie zijn lawaai graag vuiler dan vuilst heeft. Zin in een hele avond/nacht Kinky Star? Zorg dan dat u om 22 uur binnen bent voor sludgecoreband Eleonora.
http://www.alkerdeel.be/

Black Cassette, woensdag 23 juli, 20.40 uur (Boomtown club)

Totaal andere koek krijg je van een muzikant die ook te horen is op releases van onder meer Hitsville Drunks, Dez Mona, Gruppo Di Pawlowski en Magnus: Sjoerd Bruil. De trouwe knecht van Pascal Deweze en Tim Vanhamel heeft dit jaar eindelijk ook een nieuwe plaat uit met zijn band Black Cassette. De zanger-gitarist ruilde op Circo de stevige gitaren in voor een warm, soms funky elektronisch geluid. Boomtown zou Boomtown niet zijn als ze zo’n eigenzinnige artiest niet uitnodigden. Als Black Cassette u live niet van uw sokken blaast, dan weten we het ook niet meer.
http://www.facebook.com/blackcassetteband/

Brutus, donderdag 24 juli, 20 uur (Boomtown tent)

U bent toch vooral op zoek naar iets fris, nieuw, en vooral heel luid? Laat ons u Brutus erg warm aanbevelen. Dit Leuvense post-sludgetrio speelde zijn allereerste show in december vorig jaar, en wist op een half jaar tijd stormenderhand de Vlaamse undergroundscene te veroveren, met als voorlopig hoogtepunt de hoofdvogel op de Red Bull Bedroom Jam afgelopen mei, waarmee ze een plaatsje op de affiche van Dour versierden. En dat heeft niks met toeval te maken. Brutus kan rekenen op een donker, dreigend en intens geluid, met als extra troef het mysterieuze stemgeluid van drumster Stefanie Mannaerts. Ga ze zeker zien, als was het maar om het later aan uw kleinkinderen te kunnen vertellen.
http://wearebrutusband.tumblr.com/

Unday Label Night, donderdag 24 juli, (Boomtown zaal & club)

De crème de la crème van de Gentse muziekscene loopt rond bij het Unday label, dat op deze derde dag van Boomtown de twee zalen van de Handelsbeurs vult met een heuse label night. Bert Dockx geeft tweemaal acte de présence: eerst met zijn nieuw, Nederlandstalig soloproject Strand, later op de avond met zijn voortreffelijke band Flying Horseman. Hydrogen Sea opent de Club – niet te missen, want dit fantastische tweetal schiet binnenkort sneller omhoog dan een Sojoez – en Yuko mag de hele zwik afsluiten. Tussendoor komt jong veulen Ynoji tweemaal twintig minuutjes de reuma uit de gewrichten dreunen.
https://soundcloud.com/undayrecords

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 + 3 =