George Ezra :: Wanted On Voyage

De eerste langspeler van George Ezra heet Wanted On Voyage. Genoemd naar de treinreis die ter muzikale inspiratie voorafging aan zijn debuut. Klinkt allemaal boeiender dan de plaat zelf. Al is dit jonge veulen hier en daar toch veelbelovend.

Je kent hem wel, die jongen van “Budapest”. Die melancholische oorwurm die uw lente wist op te fleuren. Dat Ezra tot voor kort nooit een voet in de Hongaarse hoofdstad had gezet, kunnen we hem met zo’n heerlijke song moeilijk kwalijk nemen. Wel ja, die jonge snaak, 21 is ie, komt de zomer binnengewandeld met een debuutplaatje onder de arm. Handig, met die festivaloptredens in aantocht.

Zoals het een goede singer-songwriter belieft, ging er een serieus werkproces vooraf aan Wanted On Voyage. Ezra groeide op in een muzikaal gezin in de buurt van Londen. Vader Ezra laat kleine George al van kindsaf kennismaken met Bob Dylan en Woody Guthrie. Al is er van die invloeden op Wanted On Voyage weinig te merken. Als tiener ruilt George zijn hometown in voor het uitdagende Bristol. Hij speelt er in lokale pubs en laat zich zo opmerken bij BBC Bristol dat hem al snel airplay geeft. De jongen haalt een platencontract binnen en trekt ter inspiratie voor zijn songs op treinreis door Europa.

In het najaar van 2013 brengt hij zijn eerste EP Did You Hear The Rain uit. Dat levert hem een vijfde plaats op de BBC Sound of 2014 op. Kort daarna volgt “Budapest” en de rest is geschiedenis. Of dat ene hitje het begin wordt van een boeiende muzikale carrière is nog maar de vraag. Op Wanted On Voyage moet Ezra het vooral hebben van zijn belangrijkste handelsmerk, zijn stem. Het ventje mag dan wel nog piepjong zijn, hij klinkt alsof hij al een paar decennia achter de kiezen heeft.

En dat levert best wel een handvol aardige liedjes op. Al heeft die treinreis daar ook een niet onbelangrijke verdienste aan. Zo doet “Barcelona” denken aan voorbijglijdende landschappen die schitteren in een herfstige avondzon. “What you waiting for?” vraagt een ongeduldig vingerknippende Ezra ons in het hoopvolle “Blame It On Me”. Wij zagen hem bij het krieken van de dag al zo uit zijn tentje springen, op zoek naar het grote avontuur.

In het pittig swingende “Cassy O’”test Ezra een eerste keer uitvoerig zijn doorleefde stembanden. En dat donkere stemgeluid van hem is wat “Did You Hear The Rain” tot het beste nummer van de plaat maakt. Wat start als gospel, schakelt al snel over op een venijnig staaltje kijk eens wat ik kan . Mocht Tarantino een Django-sequel overwegen, dan kandideert Ezra hiermee alvast voor de openingstrack.

Verder noteerden wij nog het aanstekelijke “Drawing Board” en “Stand By Your Gun” waar Ezra zijn falsetstem even bovenhaalt. Die laatste wordt gegarandeerd een schone tweede na “Budapest”. Maar potten breken doet deze jongeman vooralsnog niet. Wanted On Voyage klinkt zoals die treinreis van hem: aangenaam, maar vluchtig. En net iets te braaf. Geef hem nog wat tijd om te rijpen en dan zien we wel weer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negentien − 13 =