Concerttip: Yodok III, internationaal trio tussen drones, minimalisme en improvisatie

Hoewel Dirk Serries al heel wat duoplaten opnam met verwante muzikanten, is hij niet het soort muzikant dat zich aansluit bij een al bestaande band. Uitzondering op de regel is het Noors-Zweedse duo Yodok, bestaande uit tubaspeler Kristoffer Lo en drummer Tomas Järmyr. De twee maken instrumentale muziek die de werelden van drones, noise, vrije improvisatie en minimalisme combineert op een manier die regelmatig echo’s oproept van Serries’ werk als Fear Falls Burning. Als Yodok III spelen ze 4 concerten in België en Nederland.

Serries ging in op de uitnodiging van de twee muzikanten om met hen de studio in te gaan en, een jaar later, een aantal geslaagde concerten te spelen in Noorwegen. De combinatie van Serries’ gitaar met het drumwerk van Järmyr en het versterkte tubaspel van Lo klinkt afwisselend donker, melancholisch en majestueus. Later deze week begint Yodok III aan een reeks van vier concerten: 7/6 in Kinky Star (Gent), 8/6 in Magasin 4 (Brussel), 12/6 in Worm (Rotterdam) en tenslotte 13/6 in De Singer (Rijkevorsel).

Dat laatste concert geldt meteen ook als de officiële lp-release van het Yodok III-album. Dat verschijnt op ‘A New Wave Of Jazz’ onder de vleugels van het befaamde Tonefloat-label. Het album is voorlopig enkel op vinyl verkrijgbaar (incl. downloadcode), in een beperkte oplage van 240 stuks. Tegelijkertijd wordt ook Ashes And Blues uitgebracht, een album dat Serries en Järmyr eerder dit jaar opnamen in Brussel. Dat stellen ze voor onder de naam The Void Of Expansion.

De muziek kan beluisterd en besteld worden via de Bandcamp-pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

16 − 13 =