Nisennenmondai :: N

82824335

Ze hadden de plaat net zo goed The Art Of Repetition kunnen noemen, want op z’n recentste release kiest het Japanse trio Nisennenmondai voor een aanpak die voorgaande releases verder ontmantelt tot ze belanden bij rudimentaire skeletten die je zelfs geen songs meer kan noemen. Op plaat leidt het al tot een knoert van een trance-effect, dus live moet dat niet minder dan massahypnose opleveren.

Ze doen intussen al vijftien jaar hun ding, al was dat jarenlang buiten het bereik van de Westerse muziekliefhebbers (lees: sommige van hun releases — niemand lijkt exact te weten op hoeveel de teller intussen staat — zijn hier zo goed als onvindbaar). En dat is jammer, want gitariste Masako Takada, bassiste Yuri Zaikawa en drumster Sayaka Himeno creëren als Nisennenmondai een geluid met een duidelijke voorgeschiedenis, maar ook met een totaal eigen draai.

Zat Nisennenmondai in het verleden al in het vaarwater van experimentele postpunk- en no wave-bands als This Heat, Pere Ubu en DNA met een forse scheut kraut erbij, dan worden op N alle gekheden en franjes verwijderd en blijft er ritualistische muziek over met een ritme dat zo weggeknipt lijkt van de oude This Heat en dan verdubbeld wordt tot je belandt bij veertig minuten haast industrieel doordraaiende obsessie.

De middelen: een gitaarloop, een stompende basdrum, rechtlijnige hihatpatronen die amper variëren, een accentuerende bas, enkele gitaarversieringen en scheurende, galmende en kleurrijke staccato-effecten met hier en daar een ontdubbeling van het hihatritme of, zoals in het slotnummer, plots wat snaredrumroffels.

De songs heten “A”, “B-1” en “B-2” en stampen, tikken en hakken metronoomstrak naar hun einde zonder noemenswaardige wendingen, maar wel met een fascinerende stuwing. In een luie zetel is N vooral bestemd voor liefhebbers van minimale industrial, postpunk of no wave, maar live is dit ongetwijfeld een heel ander beestje, want op een gepast volume horen we uitgebeende techno die voor een geweldig undergroundfeest zou kunnen zorgen.

Probeer het eens: Nisennenmondai staat op woensdag 21 mei in de Vooruit. Ook van de partij: Rape Blossoms, met een nieuwe EP.

http://nisennen.tumblr.com/
https://www.facebook.com/nisennenmondai
Bijin Record

verwant

Räpe Blossoms + Nisennenmondai :: 21 mei 2014, Vooruit

Terwijl de meeste mensen woensdagavond nog genoten van een...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Maria Montessori

Tegelijk een feminist én een moeder zijn was geen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in