Vinny Peculiar :: The Root Mull Affect – A Retrospective

Scherpe teksten, rake observaties, catchy refreinen, fraaie arrangementen en een herkenbare maar tegelijk geheel eigen stijl, doorwasemd van een halve eeuw Britse poptraditie… Het is bijna een mirakel dat iemand die over deze troeven beschikt niét weet door te breken bij een groter publiek, zelfs niet in eigen land. Toch is dat in een notendop het verhaal van Vinny Peculiar.

Om met de deur in huis te vallen: Vinny Peculiar (geboren als Alan Wilkes) is naar onze bescheiden (maar voor het overige volstrekt niet ter zake doende) mening een van de betere singer-songwriters die de Britse eilanden — en muziekmekka Manchester in het bijzonder — de laatste decennia hebben voortgebracht. Hoe het dan komt dat de wereld horende doof blijft voor deze poppoëet, daarop moeten we u het antwoord schuldig blijven.

Aan inzet ontbreekt het hem alvast niet — daarvan getuigt zijn intussen tien titels tellende discografie, mooi gespreid over anderhalf decennium. Aan bekende namen die een handje komen toesteken, is er evenmin gebrek. Zo werkte hij niet alleen samen met ex-leden van The Fall en Aztec Camera, maar maakten ook Mike Joyce, Andy Rourke en Craig Gannon (alle drie ex-The Smiths) ooit deel uit van zijn band. Vorig jaar bracht hij ook nog, samen met ex-Oasisgitarist Paul Arthurs (aka Bonehead), onder de naam Parlour Flames een uitmuntende, onvervalste Britpopplaat uit.

In afwachting van nieuw, later dit jaar te verschijnen werk, is er nu compilatiealbum The Root Mull Affect. Geen gratuite, door de platenfirma gauw bij elkaar geharkte “best of”, zelfs geen “greatest hits” (want die zijn er niet), maar een door hemzelf samengesteld overzicht van zijn evolutie als songschrijver. Zogenaamd “voor de luisteraars die nu pas afstemmen op Radio Peculiar”.

Eigenlijk houden we niet zo van namedropping, maar nood breekt wet als we deze nobele onbekende een beetje willen situeren. Muzikaal en qua stijl wordt hij vaak vergeleken met Jarvis Cocker, Babybird, Luke Haines (The Auteurs) en Morrissey. Zelf horen we er ook hier en daar wat glam (T. Rex, oude Bowie), The House of Love, de Julian Cope van de jaren 90 en zelfs de latere Echo and the Bunnymen in.

In de snedige teksten (die kunnen over hemzelf gaan, maar ook over other people like me) toont hij zich een waardig erfgenaam van Manchesters punkdichter John Cooper Clarke. Als observator en commentator van “Het leven zoals het is… Engeland” staat hij dan weer in dezelfde traditie als Ray Davies van The Kinks. Maar ondanks het cynisme, het sarcasme en de zelfspot is er altijd ruimte voor mededogen. Peculiar laat zich niet verleiden tot stereotyperingen en karikaturen, zijn personages zijn mensen van vlees en bloed. Soms krijg je zelfs een idee van hoe eels had kunnen klinken als E in Engeland was geboren.

Hoewel zijn oeuvre een onvervalste Englishness uitademt, beperkt Peculiar zich niet uitsluitend tot typisch Britse muziekstijlen. Vooral in het begin van zijn carrière manifesteerde hij zich als een traditionele singer-songwriter. Daarnaast staan er op haast elke plaat wel enkele nummers die worden ingekleurd door een pedal steel en sterk neigen naar Americana.

Met “A Vision”, “Lazy Bohemians”, “Man About The House”, “Confessions Of A Sperm Donor” en “Playing On The Pier” koos Peculiar voor deze compilatie alvast vijf – zowel muzikaal als tekstueel – ontegensprekelijke hoogtepunten uit zijn discografie. Zij zijn echter maar het topje van de ijsberg, want op elke plaat staat minstens een handvol songs van hetzelfde niveau.

De meeste van die albums zijn trouwens nog altijd verkrijgbaar. Zonder u op kosten te willen jagen, geven we toch nog graag mee dat vooral Growing Up With…, Goodbye My Angry Friend, The Fall And Rise Of Vinny Peculiar, Other People Like Me en Parlour Flames echte aanraders zijn. Maar geen nood als u dit wat te veel ineens vindt: alle nummers zijn ook apart verkrijgbaar, zodat u altijd zelf, volgens uw eigen smaak, een uitstekende “best of” bij elkaar kan sprokkelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 − twaalf =