Regisseur Alain Resnais (91) overleden

In Parijs is de legendarische filmmaker Alain Resnais overleden. Hij was 91 jaar oud, maar nog altijd actief. Zijn laatste film, Aimer, boire et chanter staat vooralsnog gepland voor een release in Frankrijk op 26 maart.

Resnais brak internationaal door met zijn korte holocaustdocumentaire Nuit et Brouillard in 1955. Hij maakte zijn eerste lange fictiefilm in 1959 met de klassieker Hiroshima, Mon Amour. De prent won verschillende prijzen en werd opgevolgd door L’Année dernière à Marienbad, een experimentele, modernistische film die de Gouden Leeuw won in Venetië.

Resnais wordt vaak beschouwd als deel van de Franse nouvelle vague, maar associeerde zich hier niet graag mee, omdat hij minder geïnteresseerd was in (het perverteren en herinterpreteren van) genrecinema, en meer in politiek, experiment en het neerhalen van de grenzen tussen cinema en andere kunstvormen.

Resnais bleef films maken tot aan zijn dood. In 2009 ontving hij een carrièreprijs op het Filmfestival van Cannes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 + 20 =