TIPS VOOR 2014: YOUR HIGHNESS :: “Alles voor de sound”

De hele maand januari blikt enola.be vooruit op het jaar dat komt. In Tips voor 2014 laten we enkele van de meest veelbelovende artiesten aan het woord. Hou ze in de gaten en onthou waar u voor het eerst over hen las.

In schril contrast met wat sommigen weleens beweren, vinden interviews doorgaans niét plaats temidden rustieke bieren in pittoreske cafés of tussen gang vier en zeven van het degustatiemenu van De Karmeliet. De top drie van de meest frequente interviewplekken: 1) Outlook Express, 2) persdagen in anonieme hotels of 3) backstage tijdens een show. Wij hadden deze keer geluk met optie 3, maar dan in een auto, bij gebrek aan een backstage.

Reden voor deze geïmproviseerde rock & roll-uitspatting is het tot voor kort best bewaarde geheim in de Vlaamse metalwereld. Het Antwerpse Your Highnesstimmerde een half decennium naarstig aan de weg: opnemen, sound verfijnen, maar vooral spelen, spelen, spelen. Dat harde werk leverde hen een aardige underground-reputatie op, maar het was wachten op een lichtjes legendarisch optreden op Antwerp Metal Fest vooraleer het plebs luidruchtig werd wakkergeschud. Geen wonder dat we een half jaar na datum maar één openingsvraag kunnen bedenken:

enola: Dat optreden op Antwerp Metal Fest…
Ben Baert (zang): “Ja, dat was inderdaad behoorlijk maf. Tijdens de show zelf waren we ons niet helemaal bewust van wat er allemaal gaande was, maar achteraf merkten we dat de reacties wel enorm positief waren.”
Bart Struyf (gitaar): “Het was over het algemeen een behoorlijk maffe maand. Het weekend ervoor stonden we op Ramp Jam in Koningshooikt, en dat was ook een onwaarschijnlijk optreden. En dan Antwerp Metal Fest, dat maakte het allemaal wel speciaal.”

enola: Nochtans hoorde ik dat jullie niet echt tevreden waren over jullie show.
Ben: “Goh, dat had vooral met ons te maken. Er waren hier en daar wat speelfoutjes ingeslopen, en dat is op het moment zelf altijd wat voos, maar over het algemeen waren we achteraf wel heel content, hoor.”

enola: Perfectionisme?
Ben: “Waarschijnlijk wel.”
Bart: “Toen ik bij Your Highness begon te spelen, viel mij dat meteen op. Iedereen is hier best kritisch, zowel voor zichzelf als voor elkaar. We kunnen echt van elkaar zeggen dat iets niet deugt, en we kunnen dat ook wel van elkaar verdragen. Dat heeft ook te maken met het feit dat we allemaal intussen weten waar we mee bezig zijn, en we stilaan een goed idee hebben van de sound die we hebben.”

enola: Jullie klinken nochtans vrij gevarieerd. Ik hoor veel sludge, stoner, maar ook old school metal en blues.
Bart: “Die old school metal, dat is vooral de Jean (Van Assche, gitaar). De blues komt wat meer vanuit mijn richting. Het is tof om af en toe eens met een riff op de proppen te komen die misschien op het eerste zicht niet voor de hand ligt, maar uiteindelijk wel zijn weg vindt binnen een nummer. Maar het moet er in passen, natuurlijk.”
Ben: “Ik denk dat je binnen onze sound twee belangrijke invloeden kan vinden: metal en blues. En met blues bedoelen we geen traditionele standards ofzo. Het is vooral dat rauwe, ongepolijste dat we daarin zoeken… Kijk, het is niet echt simpel uit te leggen, maar uiteindelijk zijn we allemaal op zoek naar dezelfde ‘Your Highness’-sound. Het is echt die sound die op de eerste plaats komt. Dat heeft vooral met een soort buikgevoel te maken, maar we weten intussen wanneer we het vast hebben. Ik denk dat ons publiek dat intussen ook wel weet.”

enola: Houden jullie bewust rekening met jullie publiek?

Bart: “In de eerste plaats maken we muziek voor onszelf, maar het is voor ons ook heel erg belangrijk dat het live goed overkomt, dus in zekere zin houden we wel rekening met het publiek. We weten ondertussen ongeveer wie onze echte fans zijn. We krijgen daar ook feedback van en zo. En we zien dat er stilaan meer en meer volk naar onze optredens komt. Dat is natuurlijk heel fijn om te zien.”
Ben: “We zetten ook al onze ep’s gratis online op onze bandcamp. Mensen die ons live hebben gezien, of die van ons gehoord hebben, kunnen dan onze muziek checken. De echte fans kopen dan wel gewoon de cd of de vinyl. Hoeveel platen we verkopen is niet echt belangrijk momenteel. We willen gewoon dat zo veel mogelijk mensen onze muziek leren kennen.”

enola: Jullie spelen ook ontzettend veel. Vinden jullie het makkelijk om nog goeie speelplekken te vinden tegenwoordig?
Ben: “Wij zijn allemaal zo’n beetje opgegroeid in het hardcoremilieu van de Lintfabriek in Kontich. Toen die zijn deuren moest sluiten, is er jaren zo goed als niks geweest in en rond Antwerpen. Maar de laatste jaren zie je toch meer en meer gasten het initiatief nemen om concerten te organiseren en underground terug een podium te geven. We zijn super dankbaar dat we bijvoorbeeld al keiveel op de Rodeoshows hebben mogen spelen. Zo’n initiatieven zijn echt goud waard.”
Bart: “We hebben ook geluk gehad dat we heel veel kansen hebben gekregen. We werken bijvoorbeeld al een tijd samen met de gasten van Epic Productions. Die doen heel veel voor ons. Nu staan we ook op de Staalhard-compilatie waar veel rond gedaan wordt. Dat is natuurlijk super voor ons als band, maar ook geweldig voor de scene.”

enola: Jullie komen uit de hardcorescene, maar daar is muzikaal niet echt veel van te horen. Wat hebben jullie daar dan wel uit meegenomen naar Your Highness?
Ben: “We zijn geen hardcoreband, da’s waar. In mijn teksten komen nog wel sociaal geïnspireerde thema’s terug, maar ik voel niet echt de behoefte om over vegetarisme te gaan zingen bij Your Highness. Ik ben daar zeker nog mee bezig, maar Your Highness is daar niet het platform voor.”
Bart: “Ik denk dat we de DIY-mentaliteit vanuit het hardcoremilieu nog het meest meedragen. Zo neemt Jean bijvoorbeeld vaak de meer zakelijke kant van de band op zich. Joachim (Cols, drums) en Ben zijn grafisch heel sterk, dus die doen de merchandise en al het artwork. We doen eigenlijk alles gewoon zelf.”

enola: Blijkbaar maken jullie ook jullie eigen bier.
Ben: “Dat was een idee dat al enige tijd in onze hoofden zat. Een goede vriend van ons was enkele jaren geleden begonnen met eigen brouwsels te maken in zijn kelder. Toen bleek dat zijn bieren beter waren dan het meeste spul in de winkel, zijn we beginnen babbelen en nadien beginnen brouwen. En proeven natuurlijk! Toen na de eerste tasting bleek dat enkele café-uitbaters erg onder de indruk waren, hebben we besloten het op “middelgrote” schaal te produceren. En de Hoogheid was geboren! 9% pure evil India Pale Ale!”

Bierliefhebbers, metalheads en bierliefhebbende metalheads kunnen nu vrijdag 31 januari terecht in Hangar 27 in Edegem, waar Your Highness zijn nieuwe split-EP met Hedonist én de eerste lichting Hoogheid op de wereld loslaat. Voor een nieuwe full-cd is het nog wachten tot eind 2014.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

elf − 7 =