Flume :: Flume (Deluxe Edition)

Succesvolle plaat uitgebracht recent? Mooie recensies bijeen gesprokkeld, veel getourd en veel fans gemaakt? Welaan dan, stelt de labelbaas, laat ons van dat enthousiasme profiteren en een speciale editie uitbrengen van die plaat. Of het die logica is die achter de monumentale Deluxe Edition van Flume’s debuutplaat zit, weten we niet, maar dat dit geen voer is voor de toevallige luisteraar is zeker.

Goeie plaat wel, dat Flume, een intelligente mix van haakse dubstepritmes en opruiende ravesynths, hiphopbeats en zelfs enkele ronduit commerciële neigingen. Een deluxe-editie is dus niet helemaal van de pot gerukt. De schaal ervan is anderzijds wel zodanig richting het massieve dat wellicht enkel zware fans ervoor in hun buidel zullen willen tasten. Naast de reguliere plaat krijg je namelijk een live-DVD, een producer disc met het muziekprogramma Ableton Live 9 Lite, inclusief verschillende samples van tracks van Flume, en een cd met remixes van en door Flume en tracks waarin hij samenwerkt met allerlei rappers.

Het is alleen die laatste cd waarover deze recensie handelt, een soort hybride mixtape die voor de helft bestaat uit remixes en voor de andere helft uit zogenaamde collabs met allerlei rappers en zangers, evenwichtig aan elkaar gemixt door Flume zelf. Het merendeel daarvan zijn herwerkte versies van nummers die op de debuutplaat in instrumentale versies stonden, maar nu door allerhande rappers en zangers worden opgeleukt. Dat levert vaak sterke resultaten op, zoals “Space Cadet”, waarin Ghostface Killah in duet mag gaan met recente hype Autre Ne Veut, of “Insane”, waar Killer Mike een trademark vers mag neerzetten. Niet elke track is hier een herwerking van een instrumentale versie, zo zijn de atmosferische “Intro” (met Stalley) en de club banger “Holdin On” (met Freddie Gibbs) volledig nieuwe songs, die de mixtape ook wat nieuw cachet geven.

De andere helft van deze cd bestaat uit remixes, vier door Flume zelf, van andermans en eigen werk, en vijf door bevriende producers die Flume’s songs onder handen nemen. Zoals dat wel eens durft gaan met remix-cd’s is het niveau helaas vrij matig, met weinig tracks die boven zichzelf of boven de originele versies weten uit te stijgen. Leuk als voetnoot bij het officiële album, vrij irrelevant op zich. Zo is de remix die Shlohmo maakte van “Sleepless” behoorlijk teleurstellend en brengt de man maar weinig van zijn gesmaakte eigen stijl vol ruis en trage blieps naar de tafel.

Het voorspelbaar verdict voor deze Deluxe editie is dan ook dat het enkel voor de grote fans een echt interessant artefact vormt. Luisteraars die Flume nog niet in bezit hebben, kunnen de aankoop van deze editie overwegen, zeker als ze bescheiden productieambities hebben, maar voor de toevallige luisteraar is dit toch wel te veel van het goede.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf + elf =