Airhead :: For Years

Airhead serveert met For Years tien collages van akoestische geluiden, vocals en elektronica. Samen vormen ze een mooi en artistiek geheel, dat overwegend zwoel en relaxed klinkt.

Rob McAndrews aka Airhead uit Londen is al een tijdje actief in de muziekscene. Hij treedt regelmatig op als deejay en speelt gitaar in de liveband van jeugdvriend James Blake. En hij bracht al een aantal tracks uit op Brainmath, een label dat ook artiesten als SBTRKT en Untold huisvestte.

Op zijn debuut For Years op R&S Records schemert die muzikale achtergrond door. Het is een gedurfde combinatie van pakweg dubstep, folk en ambient. Een labyrint van broeierige sounds, waarin slechts sporadisch een ijzige wind voorbijtrekt. Het is geen plaat die menig club de daver op het lijf zal jagen: het onregelmatige ritme is vooral traag. En dat is niet erg. Met een geschakeerd klankenarsenaal houdt Airhead de aandacht vast.

For Years wemelt van zonovergoten oasen van rust. Opener “Wait” neemt ons onverbiddelijk op sleeptouw met een amalgaam van gitaarriffs, lieflijke stemgeluiden, samples en ruis. Het innige “Autumn” doet wegdromen. Een zalvende vrouwenstem waait als een briesje langs akoestische gitaardeuntjes. Ook “Callow” en “Lightmeters” luisteren aangenaam weg: zoetgevooisde vocals versmelten met slagwerk en tamelijk illustere klanken. “Azure Race” behelst een leuke overgang. Het geluid van drukpersen spat plots uiteen. Verstilling is resoluut aan zet in het bedwelmende “Masami”, een knutselwerkje dat naar het oeuvre van Brian Eno knipoogt. Beats komen er niet aan te pas. Een intens geluid kabbelt onvermurwbaar voort met gedempte stemmen en gitaargetingel.

Frisse oorden zijn te bespeuren op “Milkola Bottle” en “Knives”. Dat eerste nummer is zelfs behoorlijk spooky. Een kronkelende beat rijst af en toe op uit een griezelige soundscape. “Knives”, dat hij met James Blake in elkaar stak, hypnotiseert met een mix van percussie, een orgelriedeltje, krassende steentjes en een schrille toon.

Soms doorbreekt Airhead de ingetogen stemming. Blaffende bassen stormen van tijd tot tijd in “Fault Line”, een nogal vrijblijvende track. Het guitige “Pyramid Lake” beklijft dan weer wel: een brede waaier aan tunes wordt te pas en te onpas opgezogen en losgelaten. Een plezierig spektakel.

Met For Years profileert Airhead zich als een beloftevolle en eigenzinnige producer. De muziek laat zich niet in een hokje drummen. Het album is veelzijdig en doordrenkt met details. Ideaal voor wie houdt van fijne muzikale ontdekkingsreizen, die eindeloos zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × drie =