BEST KEPT SECRET :: Muziek zonder bungeekoord

Het begon met All Tomorrow’s Parties in een Brits vakantiepark, en vandaar verspreidde het virus zich. Niet langer willen festivals massaproducten zijn, maar een speciale belevenis. Nieuwste loot aan de groeiende boom nichefestivals: Best Kept Secret, dat met zijn onverwacht verschijnen eerder Big Surprise had kunnen heten. Al zou dat volgend weekend misschien geen tienduizend muziekliefhebbers naar een safaripark in Hilvarenbeek lokken. Maar waar komt het idee dan plots vandaan?

– “Is er nog een weekend vrij komende zomer, jongens?”
– “Ja, ergens eind juni zie ik nog wel een gaatje!”
– “Leuk, doen we dan, dat festivalletje!”

Zo moet het maanden geleden ongeveer gegaan zijn in de kantoren van het Nederlandse boekingskantoor Friendly Fire. Al vier jaar gingen ze de concurrentie aan met het grotere Mojo (zeg maar: het Live Nation van de Noorderburen), nu was het tijd voor een eigen festival. Eentje dat meteen de accenten juist zette. Nu iedereen de halve politiestaten Werchter en Pinkpop (“Om elf uur met een kop warme melk naar bed, jongens!”) en de kudde-atmosfeer beu is, was het tijd om ook op de kar van de wat “betere” en “gezelligere” festivals te springen. Zeg maar: tijd om All Tomorrow’s Parties of End Of The Road nu ook naar de Beekse Bergen in Zuid-Holland te brengen. En met headliners als Arctic Monkeys, Damien Rice, Portishead en Sigur Rós stelden ze meteen een affiche samen waar enkel een lichtjes onder de indruk uitgeademd “U” bij past.

Maar eigenlijk heeft organisator Niels Aalberts niet graag dat je zijn Best Kept Secret tegenover de Pinkpops en de Werchters van deze wereld zet. “Ik vind het niet zo interessant om ons tegen andere festivals af te zetten. Als je ons naast elkaar legt, zul je zien dat er genoeg verschil in zit. Ik vermoed dat er genoeg verschil in het publiek zal zitten zodat we naast elkaar kunnen bestaan.”

Waarom ze dan wel met het festival begonnen? “We vonden dat we een festival moesten organiseren dat we zelf graag zouden bezoeken. Ik ga heel graag naar allerlei festivals, en ik denk dat onze medewerkers alle festivals die je in Nederland en België kunt opnoemen al bezocht hebben, net als de allergrootste in Europa. We hebben daar veel dingen gezien die we tof vonden, maar nooit in de vorm die wij voor ogen hadden. Dus wilden we het eens allemaal samen brengen. “

“Het moet om de muziek draaien. Dat is misschien een enorm cliché, maar we onderscheiden ons er wel mee heb ik de afgelopen maanden gemerkt. Bij ons zul je niet kunnen bungeejumpen. Daarnaast hebben we een echt mooi terrein dat bijdraagt aan de festivalsfeer en goed eten en drinken; dat zijn de elementen die we wilden. Maar die focus op de juiste bands was het allerbelangrijkste uitgangspunt. Het gaat om het blokkenschema: klopt de line up?”

“De omkadering zien we absoluut als onderdeel van het festival, maar het begint en eindigt met het muzikale verhaal. Wat belangrijk is, is de verhouding tussen aansprekende namen die de dag kunnen afsluiten — het moment dat je met zijn allen voor het grote podium staat als Arctic Monkeys “When The Sun Goes Down” inzet — en de frisse nieuwe namen die naar dat moment toe leiden. Het mag niet overhellen naar alleen maar grote en bekende acts. We praten bij ons heel lang en uitgebreid over welke spannende dingen uit heel veel verschillende genres we overdag willen zetten die er passen. Het is immers altijd jammer als je naar een festival moet voor die ene groep die je echt live wil zien en er niets meer dan dat is dat je leuk vindt. Het is veel fijner als je drie dagen lang op een festival kunt rondlopen en verrast worden door acts waar je voorheen niet naar luisterde en die geweldige optredens geven.”

Een gemeen slotvraagje dan maar. Stinkt die naam ‘Best Kept Secret’ niet naar enig muzikaal snobisme? Aalberts rilt bij de gedachte. “Nou, neen. Zo hebben we het zeker niet bedoeld. De naam slaat gewoon op die kleine spannende namen onderaan op de affiche. Het was een werktitel die de officiële naam werd. In België krijgen we er ook heel veel complimenten over net omdat het een soort mysterie of spanning suggereert waar wij ons zelf eigenlijk veel minder van bewust waren. Als het ons enkel om de verwende festivalgangers ging, dan zouden we niet zo breed zijn aangeslagen. We willen ons ver houden van enig snobisme.”

Best Kept Secret vindt plaats van 21 tot 23 juni in de Beekse Bergen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

elf + twintig =