Leoni & Peru :: Zombies: 0. Dood en verderf

De zombierage is nog lang niet voorbij. The Walking Dead blijft navolgers opleveren. In Frankrijk is Zombies het meest illustere voorbeeld.

De eerste twee delen van Zombies werden eerder al uitgebracht door Daedalus. Daarin beschreven scenarist Olivier Peru en tekenaar Sophian Chalot een groep van overlevers in een wereld vol levende doden. Klinkt dat verdacht bekend, geen paniek. Zombieverhalen hebben nooit bekend gestaan om hun overweldigende creativiteit. In het nieuwe, ‘nulde’ deel krijgen we het verhaal achter Serge Lapointe, de filmacteur op zijn retour.

Wanneer Serge in Rusland op een filmconventie optreedt, wordt het hele land plots overweldigd door een vreemd virus. Alle mensen veranderen in zombies. De egoïstische Serge ontdekt dat hij meer wil dan enkel zijn eigen hachje te redden. Op zijn tocht naar de luchthaven krijgt hij ongewild enkele compagnons achter zich aan, zoals de mooie Petra die babysit op de kleine Anna. Aan het einde van deze ‘prequel’ verrast Peru ons nog het meest met een ongewoon donker einde aan dit losstaande verhaal.

Luciano Leoni is een van de vele realistische Italiaanse tekenaars die de laatste jaren in Frankrijk strips publiceren. Van zijn werk werd recent ook al het eerste deel van Tempelier vertaald (eveneens door Daedalus). In dit album van Zombies raakten wij alleszins overtuigd van ’s mans talent als realistisch tekenaar. Zijn zombiescènes zitten vol lelijkheid en verval en tegelijk slaagt hij er in om zijn personages voldoende karakter te geven. Dood en verderf is mede daardoor voor ons een van de meest geslaagde zombiestrips van de laatste tijd.

De vergelijkingen met andere strips, met name The Walking Dead van Robert Kirkman en Charlie Adlard, kunnen niet genegeerd worden. Doorheen de jaren heeft die reeks alleszins veel meer verrassende verhalen gehad. Kirkman biedt in zijn strip heel wat meer dan enkel het pure horroraspect. In Zombies is dat voorlopig alleszins niet het geval. Toch zijn Peru en Leoni er wat ons betreft zeker in geslaagd een geslaagde horrorstrip te maken die aangename ontspanning biedt. Een derde deel van de reeks werd ondertussen aangekondigd. Daarin neemt Leoni opnieuw de tekenpen op. De interesse van het publiek zal alleszins nog lang genoeg aanhouden om ook dat derde album succes te bezorgen. Stilaan komt Olivier Peru wat uit de schaduw na jaren van werk als inkleurder, tekenaar en schrijver. Ook als romanschrijver van onder meer de cyclus Les Haut-Conteurs wint zijn naam aan bekendheid. Daarenboven is scenarist Olivier Peru er in Dood en Verderf in geslaagd om een zombieverhaal te schrijven dat meteen ook een hommage is aan alle clichés uit de klassieke horrorfilms.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

8 − 4 =