Frantzen:: Madame Pipi

Madame Pipi is Frantzens tot debuut opgewaardeerd hogeschooleindwerk en werd niet geheel verrassend opgepikt door Oogachtend, dat met Brecht Evens nog zo’n plaatselijke waterverfdurfal in het fonds heeft.

Delphine Frantzen, vorig jaar afgestudeerd aan Sint-Lukas Brussel, tekende in de eerste plaats met kleuren. Rode en roze tinten worden door hoofdpersonage Madame Pipi, een goedgeluimde toiletmadam, met alle mogelijke middelen ingezet om groene en bruine kleurvlakken te bestrijden. Dat doet ze niet alleen met geurverfrissers, maar ook door in haar hoedanigheid van toevluchtsoord een luisterend oor dan wel een helpende hand te zijn voor de bezoekers van de discotheek waar ze werkt.

Zo wordt kleur een betekenisvol element in de strip, bijvoorbeeld wanneer een schuchter meisje in een schelp van groen richting toiletten afdaalt om vervolgens meegesleurd te worden in Madame Pipi’s roze gloed. De juffrouw in kwestie is daarmee gelukzalig verlost van haar terughoudendheid, al blijkt pas later of dat haar goed of slecht uitkomt.

Het vermoeden dat Madame Pipi minstens gedeeltelijk als moraliserend kan geïnterpreteerd worden, is op het einde niet veraf. Frantzen laat enkele getormenteerde figuren de revue passeren in afzonderlijke scènes die volgens hetzelfde scenario verlopen: telkens helt de balans op het einde naar dezelfde kant. Door die herhaling en de zeer beperkte lengte van de strip is het verhaal allesbehalve complex en blijft de lezer een beetje op zijn honger zitten.

Veel wordt echter goedgemaakt door de sfeer die deze korte graphic novel uitstraalt. De niet-alledaagse tekeningen in de geest van alweer modieuze ik-kan-tekenen-maar-doe-alsof-ik-dat-niet-kan-illustraties vormen een consequent geheel en verraden een auteur die niet de minste angst heeft om te beginnen zoeken naar een eigen, warse stijl. Ook het samengaan van magisch realisme en enige couleur locale, enigszins verwant met Linthout, voorziet Frantzens vertelling van een eigengereid decor.

Het zou ons niet verbazen, moest Delphine Frantzen binnen afzienbare tijd indruk maken met een straffe, doorwrochte strip die het niveau van deze zeer verdienstelijke oefening ver overstijgt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × 2 =