Boucq & Jodorowsky :: Bouncer: 8. To Hell

Bouncer is geen strip voor gevoelige zielen. Acht delen lang al strijden geweld en smerigheid om voorrang in de verhalen van de eenarmige edelman. Hoewel, een echte held kan ook Bouncer niet genoemd worden.

Het bekende verhaal gaat dat Bouncer van oorsprong de eigen versie van Blueberry door François Boucq had moeten worden. Uiteindelijk kwam van die Blueberry echter niets terecht en evolueerde het initiële idee in samenwerking met Alexandro Jodorowsky tot Bouncer. In een wel erg wild Westen zoals we dat ook kennen van een tv-serie als Deadwood, zorgt de eenarmige eenzaat Bouncer voor rechtschapenheid en moed in een voor het overige verdorven wereld. Bouncer zelf is echter ook geen koorknaap en hanteert zijn pistool wel erg losjes. Aan het begin van To Hell vinden we hem terug in Barro-City met zijn Chinese vriendin en omgeven door enkele vrienden. In dronken toestand komt Bouncer erop uit dat de vrouw van zijn beste vriend brutaal vermoord werd door een moorddadig sujet, de zoon van een gevangenisdirecteur. Het wreken van zijn vriendin gaat gepaard met de nodige hiërarchische hindernissen. Deze overwint Bouncer met het nodige geweld.

Tot en met het zevende album verscheen Bouncer bij Les Humanoides Associés en werd de reeks vertaald door Oog & Blik. In tussentijd werd Glenat de nieuwe thuis en verschijnen ook de vertalingen bij die uitgeverij. To Hell is het eerste deel van een tweeluik de intensiteit van dit album maakt meteen duidelijk dat Bouncer bij Glenat nog niet aan uitbollen moet denken. Jodorowsky blijft zijn held in de meest beproevende omstandigheden plaatsen. In Bouncer stapelen de clichés zich op, maar Jodorowsky zou zichzelf niet zijn indien hij deze niet volledig over the top naar zijn hand zou zetten.

De tekeningen van François Boucq hebben nergens aan realisme en details ingeboet. Zijn landschappen van de Far West behoren tot het beste wat er in het beeldverhaal in het genre van de western al verscheen. Elke pagina opnieuw maakt Boucq duidelijk hoe jammer het wel niet is dat hij uiteindelijk nooit Blueberry getekend heeft. Hij blijft een van de grootmeesters van het hedendaagse beeldverhaal, waar hij ook zijn meer absurde kant laat zien met de strips rond Fré Vandermugge. Ook De Janitor met Yves Sente is nog niet begraven, hoewel daar al geruime tijd geen nieuw deel van verschenen is. De fans van Boucq hebben duidelijk voldoende materiaal om hun honger te stillen. Dat maakt de kwaliteit van zijn werk in deze nieuwste Bouncer eens zo verbazingwekkend.

Bouncer blijft een van de boeiendste westerns die er momenteel verschijnen. De auteurs slagen er al acht delen lang in om de reeks spannend te houden en trouw aan zichzelf te blijven. De adrenaline uit dit achtste deel zal in And Back niet lager gaan liggen. Een reden te meer om volgend jaar al een zondagnamiddag te reserveren voor het lezen van dit vervolg op To Hell.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zes + achttien =