Concerttips maart

Elke maand selecteert Enola een handvol concerten die u niet mag missen. We schotelen u niet andermaal de geijkte namen voor, maar gaan op zoek naar talent zodat u binnen een paar jaar kan zeggen: “Ik was er er toen al bij”. Enola: uw gids voor al wat nog niet hot, maar wel al serieus aan het opwarmen is.

Switchback + Ballister – 1 maart – KC Belgie, Hasselt

Mars Williams, een sleutelfiguur in de Chicago jazz en vermoedelijk de enige muzikant ter wereld die speelde met improvisatie-icoon Peter Brötzmann én, euh, gekrulde bovenlip-icoon Billy Idol, komt met zijn splinternieuwe kwartet Switchback op bezoek, terwijl het trio Ballister de gensters zal doen rondspringen met sax, cello en drums. Een avondje improvisatie met ballen gegarandeerd!

http://www.marswilliams.com/

Digital Primitives + Albertijn/Campaert/Coomans Trio – 2 maart – Costa Antwerpen

Het trio Cooper-Moore, Assif Tsahar en Chad Taylor behoort tot de meest opmerkelijke bands van de hedendaagse jazz. Hun in de blues, oerjazz en Afrikaanse muziek gewortelde sound, waarbij een hoofdrol weggelegd is voor Cooper-Moore’s zelfgebouwde instrumenten, is alarmerend aanstekelijk, soulvol en zelfs dansbaar (er wordt ruimte voorzien). De ideale band om in de wereld van de vrije jazz te duiken. Graag gedaan.

http://www.aumfidelity.com/cooper-moore.html/

PAON – 2 maart – Botanique, Brussel

“Shine On Me” is een van de eerste singles van Paon, het gloednieuwe project van Ben Bailleux-Beynon (The Tellers) en Aurelio Mattern (Lucy Lucy!) en kon al meteen overtuigen. Dat kan alleen maar een goed teken zijn. De sterke stemmen van de twee frontmannen, aanstekelijke gitaarmelodie en leuke keyboardgeluidjes zijn de ingrediënten van de kleurrijke indiepop. Naar verluidt beheerst Paon op een podium zijn instrumenten akelig goed. En Paon treedt in Brussel op in het goede gezelschap van Geppetto And The Whales, Tommigun, Steak Number Eight en Coely.

http://www.paonband.com/

Jake Bugg – 3 maart – Botanique, Brussel

De Britse tiener mag in de Botanique komen bewijzen dat hij de hype die zijn debuutplaat (vooral over het Kanaal) creëerde, waard is. Jonge bakvissen vooraan en oudere fans van Cash, Beatles en Dylan rustig achteraan, heffen samen hun bekertje cola light en pils op Bugg’s grote doorbraak.

http://www.jakebugg.com/

Christopher Owens – 6 maart – Botanique, Brussel

Voor alle duidelijkheid: ja, dit is de frontman van Girls, maar neen, voor nummers van zijn voormalige band zal in de Rotonde geen plaats zijn. Christopher Owens heeft met solo-album Lysandre immers voor een bijwijlen musicalachtige navertelling — inclusief themesong — van het verloop van een relatie gekozen, en zal die in chronologische volgorde ten gehore brengen, verpakt in sympathieke luisterliedjes, lome reggae en vrolijke bubblegumpop. Als Owens bovendien zijn vermaledijde dwarsfluit thuis laat, belooft dit een mooie avond te worden.

www.christopherowensonline.com

Colin Stetson – 6 maart 2012 – De Kreun, Kortrijk

Met New History Warfare, Vol. 2 maakte Stetson een van de meest opmerkelijke albums van de voorbije jaren. Einde april komt het derde album van de trilogie uit (waarop broodheer Bon Iver zangpartijen bijdraagt), maar voor het zo ver is komt de virtuoos zijn werkelijke fenomenale instrumentbeheersing tonen op het podium van De Kreun. Voor wie de man nog nooit aan het werk zag, is dit een absolute must. Tijdens een vorige passage mompelde de vrouw achter ons voortdurend “Mo how zeh!!” en we begrepen haar reactie.

http://colinstetson.com/

Local Natives – 8 maart – Trix, Antwerpen

Local Natives is niet meer het speelse Californische collectief dat de stemmen van Fleet Foxes met de punch van The National samenbrengt. De band klinkt op Hummingbird donkerder, dieper en intenser, wat de verwachtingen voor het podium alleen maar verhoogt.

http://www.thelocalnatives.com/

Rudresh Mahanthappa’s Gamak – 12 maart – Hnita Hoeve, Heist-op-den-Berg

Mahanthappa was voor het gezaghebbende jazzblad Downbeat de beste altsaxofonist van 2011 en 2012. Samen met pianist Vijay Iyer is hij het boegbeeld van een generatie Amerikaanse pianisten met Indische roots. Die zoekt hij met dit kwartet opnieuw op, en daarbij is ook een sleutelrol weggelegd voor gitarist David “Fuze” Fiuczynski. Opnieuw wereldklasse in de meest legendarische jazzclub van ’t land.

http://rudreshm.com/

Mosquito – 13 maart – Nijdrop, Opwijk

We hoeven u niet meer te overtuigen van Wallace Vanborn, de hoofdact van de concertavond. Maar zorg zeker dat u op tijd band voor opwarmer Mosquito, die gloednieuwe nummers zullen spelen. Na luttele e.p.’tjes brengt het Leuvense stonerduo eindelijk zijn eerste album, We Are Society, uit. Live is Mosquito bovendien een goed geoliede rockmachine. Geen betere support dus voor Ian Clement en co.

http://www.mosquitotheband.be/

Fire! – 15 maart – Les Ateliers Claus, Brussel

Met The Cherry Thing speelde saxmonster Mats Gustafsson zich meer dan ooit in de kijker. Deze maand staat hij op de cover van muziekmagazine The Wire en ook nog eens op een van onze podia. Met het zwaar beukende Fire! verlaat hij het pad van de grillige, vrije improvisatie om zich toe te leggen op donkere, heavy grooves met verschroeiende impact.

http://www.matsgus.com/

Yo La Tengo – 16 maart – AB, Brussel

De boeiendste indie band van de laatste dertig jaar. Zo, dat is er uit.

http://www.yolatengo.com/

Jan Swerts & Echo Beatty – 19 maart – Stuk, Leuven

Met respectievelijk De anatomie van de melancholie en Tidal Motions tekenden Jan Swerts en het duo Echo Beatty voor twee van de mooiste albums van 2013. De ene zocht het opnieuw bij minimalistisch pianowerk en elegante arrangementen, de anderen bij bricolagefolk die zich ter plekke ontpopt tot merkwaardig filmische resultaten die betovert en (soms) doet huiveren.

http://www.janswerts.be/

Peter Evans’ Zebulon Trio + Albertijn/Lauro Duo – 22 maart – Werkhuys, Borgerhout

Trompettist Peter Evans, een kameleon die zowel thuis is binnen de hardbop, de vrije improvisatie, klassieke recitals als pure noise, is een van de meest complete muzikanten van zijn generatie. Als iconen als Evan Parker verklaren dat ze zo slechts één figuur per generatie tegenkomen, dan is dat voldoende reden om de man aan het werk te gaan zien met zijn nieuwste trio. Als opener een duoset van Christophe Albertijn (Zita Swoon Group) en Audrey Lauro.

http://www.moreismorerecords.com/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × 5 =