inc. :: no world

We trappen een open deur in als we u vertellen dat r&b weer helemaal in is. Toch is er veel veranderd sinds de vorige hausse van het genre eind jaren negentig. De oppervlakkigheid die toen regeerde heeft plaatsgemaakt voor enige diepgang en de boodschap zit niet langer vervat in obscene clips en schunnige hoezen.

In de jaren negentig was r&b vergeven van de seks, vaak zelfs op het scabreuze af. De clips van Lil’ Kim, Sisqo en Nelly vielen vaak maar moeilijk te onderscheiden van de homevideo’s van Dennis Black Magic en hun platen telden meer tieten op de hoes dan straffe songs. Dat is vandaag wel anders. Solange en Frank Ocean zetten bij wijze van statement een monochroom oranje vlak op de hoes van hun debuut. The Weeknd bundelde zijn albums dan weer in een zwarte box. De hoofdrolspelers zijn ook veranderd en zoeken aansluiting bij de indie(cultuur), zo tel je tijdens een show van How To Dress Well evenveel liefhebbers van Usher als van Bon Iver in de zaal.

Dat zal wellicht evenzeer het geval zijn bij een optreden van inc., het nieuwe project van de broers Andrew en Daniel Aged uit Los Angeles. In het verleden waren beiden actief als sessiemuzikanten voor onder meer Pharrell Williams maar op hun debuut no world staan ze ook zelf in voor de ideeën en de creatieve uitwerking ervan. Dat doen ze met verve. Je merkt dat het tweetal heel wat opgestoken heeft van hun illustere broodheren en dat ze stonden te popelen om hun eigen ei te leggen. Het duo bewandelt de dunne lijn tussen r&b en indie maar doet dat minder steriel dan James Blake, toegankelijker dan The Weeknd en soulvoller dan How To Dress Well.

Productioneel heeft inc. veel opgestoken van Timbaland tijdens diens hoogdagen, zoals het tegendraads ratelende ritme van “5 Days” verraadt. Toch zijn het vooral Prince en D’Angelo waarmee de groep de meeste verwantschap toont. De eerste is een onweerlegbare inspiratiebron voor iedereen die ook maar een greintje funk in zijn ziel heeft, van de tweede heeft inc. het minimale, gestripte geluid geleend en vervolmaakt. Luister maar naar “Lifetime”. Als D’Angelo zijn nieuwe plaat een nummer van dit kaliber zal tellen, dan zal zijn terugkeer wat ons betreft meer dan geslaagd zijn.

Het grootste talent van de broertjes Aged is echter dat ze hun zachte, sensuele muziek weten te vrijwaren van het kleffe en het kleverige. De goed gevulde glazen bokaal, die verleidelijk lachte om een dikke laag stroop toe te voegen, bleef in de kast. Het duo heeft ook geen felle vocale uithalen nodig om te overtuigen. Alles is mooi gestroomlijnd, de emoties zijn oprecht en de lijflijke lust haast voelbaar. We willen maar zeggen: als je tegen afsluiter “Nariah’s Song” nòg niet in de slaapkamer bent aanbeland met je date, dan ligt het echt wel aan jezelf.

En zo heeft le nouveau r&b de goedkope, platte porno ingeruild voor echte seks. Spannende, intense seks waar je van kan blijven genieten.

inc. stelt zijn debuutplaat op zondag 7 april voor in de AB Club.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijftien − 1 =