Kodaline :: The Kodaline EP

82836984

Kodaline schopte het met hun EP tot de longlist van de BBC Sound Of 2013. Zoiets gaat automatisch gepaard met hooggespannen verwachtingen en hevig gefluister over ‘de grote doorbraak’. The Kodaline EP dient als voorsmaakje voor In A Perfect World, de eerste langspeler die in maart verschijnt.

Muziek is de leidraad in het leven van deze vier jonge snaken. Drie van de bandleden groeiden samen op in een dorpje aan de rand van Dublin, waar ze in dezelfde groepjes speelden. Sinds ze het gezelschap kregen van een bassist, gaan ze als Kodaline door het leven. De prille twintigers hebben de ietwat naïeve gedachte opgevat om eerlijke muziek voor een zo breed mogelijk publiek te maken. En zo klinkt hun EP ook: vier zeer toegankelijke popsongs waar een zekere onschuld van uitgaat.

Eigenlijk kunnen we het kort houden: wie van Coldplay houdt, zal Kodaline zeker weten te appreciëren. De jonge Ieren mogen dan wel beweren dat ze van alle markten thuis zijn, het heeft geen zin te ontkennen dat ze de mosterd vooral bij Chris Martin en de zijnen hebben gehaald. The Kodaline EP telt vier zorgvuldig georkestreerde popsongs waarop menig aspect uit de Coldplay-trukendoos werd toegepast. Zanger Steve Garrigan’s gelijkaardige manier van zingen zal er ook wel voor iets tussen zitten.

Met “All I Want” creëerden de jongens alvast al een eerste buzz rond hun groepje. Het nummer kreeg de bedenkelijke eer om te figureren in een aflevering van Grey’s Anatomy en er hoort ook een veelbekeken dramatische videoclip bij. Hier doet Kodaline waar Coldplay een patent op heeft: eerst breekbaar aanvatten om dan uit te barsten in een grote finale met hoog meezinggehalte. Toch is het niet allemaal Coldplay wat de klok slaat. In het ritmische en door harmonieuze samenzang gedreven “Perfect World” moesten wij toch ook wel een volle seconde aan Radiohead denken. “Lose Your Mind” is dan weer een weidse rocker die de allures van een U2-klassieker heeft. En “Pray” is een onvervalste ballad waarin de piano en Garrigan’s breekbare falsetstem sterk in de kijker worden gezet.

Dat de jonge Ieren fel zullen worden gesmaakt door het brede publiek staat buiten kijf. Kodaline brengt gemakkelijk in het oor liggende popmuziek met de extra franjes die er zo eigen aan zijn. We hebben het al allemaal eens gehoord, maar vinden dat niet erg. Muziek met een hoge belevingsfactor, kortom.

Kodaline speelt op 27 februari in de Rotonde van de Botanique.

7
http://www.kodaline.com
Sony Music

verwant

Coldplay :: Music Of The Spheres

Music Of The Spheres weet te verrassen met het...

Kodaline

11 augustus 2019Lokerse Feesten

Best Of: U2

Geef toe: meestal zijn ze uw geld niet waard,...

U2 :: 1 augustus 2017, Koning Boudewijnstadion

Als de dood was Bono er voor. U2 mocht...

Coldplay

21 juni 2017Koning Boudewijnstadion, Brussel

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in