Kodaline :: The Kodaline EP

Kodaline schopte het met hun EP tot de longlist van de BBC Sound Of 2013. Zoiets gaat automatisch gepaard met hooggespannen verwachtingen en hevig gefluister over ‘de grote doorbraak’. The Kodaline EP dient als voorsmaakje voor In A Perfect World, de eerste langspeler die in maart verschijnt.

Muziek is de leidraad in het leven van deze vier jonge snaken. Drie van de bandleden groeiden samen op in een dorpje aan de rand van Dublin, waar ze in dezelfde groepjes speelden. Sinds ze het gezelschap kregen van een bassist, gaan ze als Kodaline door het leven. De prille twintigers hebben de ietwat naïeve gedachte opgevat om eerlijke muziek voor een zo breed mogelijk publiek te maken. En zo klinkt hun EP ook: vier zeer toegankelijke popsongs waar een zekere onschuld van uitgaat.

Eigenlijk kunnen we het kort houden: wie van Coldplay houdt, zal Kodaline zeker weten te appreciëren. De jonge Ieren mogen dan wel beweren dat ze van alle markten thuis zijn, het heeft geen zin te ontkennen dat ze de mosterd vooral bij Chris Martin en de zijnen hebben gehaald. The Kodaline EP telt vier zorgvuldig georkestreerde popsongs waarop menig aspect uit de Coldplay-trukendoos werd toegepast. Zanger Steve Garrigan’s gelijkaardige manier van zingen zal er ook wel voor iets tussen zitten.

Met “All I Want” creëerden de jongens alvast al een eerste buzz rond hun groepje. Het nummer kreeg de bedenkelijke eer om te figureren in een aflevering van Grey’s Anatomy en er hoort ook een veelbekeken dramatische videoclip bij. Hier doet Kodaline waar Coldplay een patent op heeft: eerst breekbaar aanvatten om dan uit te barsten in een grote finale met hoog meezinggehalte. Toch is het niet allemaal Coldplay wat de klok slaat. In het ritmische en door harmonieuze samenzang gedreven “Perfect World” moesten wij toch ook wel een volle seconde aan Radiohead denken. “Lose Your Mind” is dan weer een weidse rocker die de allures van een U2-klassieker heeft. En “Pray” is een onvervalste ballad waarin de piano en Garrigan’s breekbare falsetstem sterk in de kijker worden gezet.

Dat de jonge Ieren fel zullen worden gesmaakt door het brede publiek staat buiten kijf. Kodaline brengt gemakkelijk in het oor liggende popmuziek met de extra franjes die er zo eigen aan zijn. We hebben het al allemaal eens gehoord, maar vinden dat niet erg. Muziek met een hoge belevingsfactor, kortom.

Kodaline speelt op 27 februari in de Rotonde van de Botanique.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

14 − vijf =