Eindejaarslijstje 2012 van Philippe Nuyts

 1. Anathema :: Weather Systems          Niet de plaat van het jaar, maar de plaat van m’n leven. Buiten categorie, elke emotie overstijgend. Bijna acht jaar voor goddeau/enola bezig, en in die acht jaar geen plaat als deze gehoord. Luister, en het kan ook de plaat van uw leven worden. Check maar eens
 2. Bruce Springsteen :: Wrecking Ball          De beste plaat van Springsteen sinds de jaren tachtig, dat zegt alles. De meest noodzakelijke plaat sinds een paar jaar, eindelijk iemand die schuimbekkend en bovenal authentiek de excessen van de financiële hebzucht aan de schandpaal nagelt. En er werd een nu al legendarische tour aangekoppeld, die zorgde voor het kippenvel van het jaar en bijna van m’n leven.
 3. Blood Red Shoes :: In Time To Voices          David Lynch had Mulholland Drive, hun grootste fans, Blood Red Shoes, hebben die met In Time To Voices nu ook. De blood shot eyes die hun platen je bezorgen zijn niet langer van vonken op uw oog, maar van ontroering.
 4. The xx :: Coexist           Ware Coexist drie jaar geleden het debuut, dan was de impact misschien zelfs nog groter geweest dan met XX. Het is zo’n plaat die “melancholisch” tot een oppervlakkig modewoord degradeert. Een clubplaat waarop de stilte wederom primeert op de sound. En die dus wel degelijk een evolutie laat horen, als water dat traag maar gestaag tot ijs bevriest. Of zoals Sim verzucht in “Missing”: “My heart is beating in a different way”. En het ligt nog bloter dan op het debuut ook.
 5. Paul Buchanan :: Mid Air           Dertien minisymfonieën, die op het slotnummer na allemaal afklokken onder de drie minuten. Een van de redenen dat dit aanvoelt als één lange suite die alle uithoeken van de melancholie streelt. Van een zelfs door Buchanan zelf onbezingbare schoonheid, een groter compliment kan een plaat tout court niet krijgen.
 6. Sharon Van Etten :: Tramp           Wie een nummer als “Give Out” kan schrijven, moet onontkoombaar zijn. Geholpen door The National, en dat is eraan te horen. De opvolger hiervan wordt haar Boxer, kan niet anders.
 7. Leonard Cohen :: Old Ideas           Ook de allerbeste wijn wordt nog beter met de jaren. Waardig ouder worden is een understatement van jewelste. En z’n concertreeks in Gent was een triomftocht waar de huidige generatie muzikanten nog lang niet van kan dromen.
 8. Lana Del Rey :: Born To Die – Paradise Edition           Wat exact een jaar geleden voorspeld werd, is ook uitgekomen: Lana Del Rey was de meest besproken artieste van 2012. Een extra EP deed het (debuut)plaatje helemaal kloppen. Moge ze een blijvertje te zijn, en dat ze dat in Vorst volgend jaar moge bewijzen.
 9. Ellen Schoenaerts Kwartet :: Feiten.           De krachtigste, rauwste, puurste, mooiste Nederlandstalige plaat van het jaar. Zelden is de poëtische zeggingskracht van onze taal zo accuraat en prikt ze gevoelens zo herkenbaar tegen de muur van onze ziel. Het geen seconde minder dan secuur en uitdagend musicerende combo rond Ellen Schoenaerts stort zich als een roedel hongerige hyena’s op het Nederlandstalige lied, dat hierna z’n wonden likt en er alleen maar sterker uitkomt.
 10. Tindersticks :: The Something Rain          Een plaat gedrenkt in het verwerken van het verlies van enkele naaste vrienden. Het resultaat is een plaat die zich laat luisteren als het doel waarnaar Tindersticks sinds Curtains naar gewerkte heeft en de reden van de reünie vijf jaar geleden.
 11. Nog vriendjes voor het leven gemaakt met:

  11. First Aid Kit :: The Lion’s Roar
  12. Norah Jones :: Little Broken Hearts
  13. Sigur Ròs :: Valtari
  14. The Gaslight Anthem :: Handwritten
  15. Jessie Ware :: Devotion
  16. Jens Lekman :: I Know What Love Isn’t
  17. Richard Hawley :: Standing At Sky’s Edge
  18. Garbage :: Not Your kind Of People
  19. The Scene :: Code
  20. Muse :: The 2nd law

  Live was 2012 misschien wel het strafste concertjaar dat deze (pn) ooit beleefde. Daar zorgde Bruce Springsteen op Pinkpop alleen al voor: hij speelt geen concerten van het jaar maar van je leven. Ook in alle facetten gedenkwaardig was de fantastische zomeravond waarop Leonard Cohen in Gent speelde op 12 augustus. En dan nog: Radiohead en Muse in het Sportpaleis, Paul Buchanan op Crossing Border, Sigur Ròs in het Rivierenhof, Anathema in Trix, Garbage op Werchter en in de AB, Afghan Whigs op Pukkelpop, Coeur de Pirate in het Koninklijk Circus, Jay-Z + Kanye West in het Sportpaleis en Florence + The Machine kleinschalig in de Effenaar in Eindhoven. Wat een jaar. Op concertgebied dan toch.

  Even een aparte vermelding voor de vijf nummers van 2012: “Untouchable Part 1” van Anathema, Varùd van Sigur Rós, “Slip Into The Blue” van Blood Red Shoes, “Give Out” van Sharon Van Etten en “Wrecking Ball” van Springsteen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twaalf − 3 =