The Vaccines :: 19 oktober 2012, AB

Vorig jaar waren ze nog een beloftevol talent dat mogelijk een gouden toekomst voor zich had, dit jaar zijn The Vaccines voorwerp van verval. Het tweede album, Come Of Age, was een sof en ook op het podium zit de klad er in, dankzij de songs uit dat laatste album.

The Vaccines live, tot nu toe was dat een halfuurtje lekker loos gaan op catchy songs, zonder dat daar grote muzikale theorieën achter gezocht moeten worden. Nu de band echter een tweede album op de wereld heeft losgelaten, liggen de kaarten ietwat anders. Come Of Age verscheen begin vorige maand en kon de verwachtingen van debuut What Did You Expect From The Vaccines? helaas niet inlossen.

Singles “No Hope” en “Teenage Icon” borduren verder op de formule die de band eerder hanteerde maar verder gaf de plaat vooral een fletse indruk, iets dat zich vertaalt in een concert met veel dode momenten. De band lijkt bovendien zelf te beseffen dat Come Of Age niet echt het meesterwerk is waar velen op zaten te wachten: er wordt weliswaar afgetrapt met een knallend “No Hope” en een dito “Wreckin’ Bar (Ra Ra Ra)” maar vanaf daar begint het allemaal wat te slabakken en worden de prijsbeesten uit het debuut zorgvuldig over de set verspreid.

Het lijkt alsof je een jaar terug in de tijd geslingerd wordt maar dan naar een herinnering die niet meer klopt. The Vaccines spelen in wezen exact hetzelfde concert dat in december vorig jaar gebracht werd, maar dan hier en daar aangevuld met nieuw materiaal. Terwijl je in zo’n geval logischerwijs zou verwachten dat het nieuwe materiaal het concert spannend houdt en enkele oudere publiekslievelingen opgespaard worden, gebeurt zowat het omgekeerde.

The Vaccines teren schaamteloos op hun debuut en zorgen regelmatig voor een adempauze door er nu en dan een nieuw nummer tussen te gooien, pro forma bijna, omdat het echt niet anders kan. Aan de andere kant: de oude songs geven blijk van een houdbaarheid die je niet zou verwachten van een bandje dat surfend op een gigantische hype tot bij zijn publiek geraakt is.

Op die manier ontstaat zowat het perfecte vrijdagavondconcert. Ja, het is allemaal niet verbluffend en muzikale wonderen vinden hier verre van plaats. Maar de werkweek zit erop, biertjes worden aangerukt. Als er dan toch drie kwartier loos gegaan moet worden, waarom dan niet op The Vaccines?

Voor de band staat een kantelmoment voor de deur. Als ze op dit elan verder gaan, is het voor 2014 over and out. Is de derde plaat echter een lap van jewelste, dan is de hoop op een gouden toekomst absoluut niet verloren. Het zal ons benieuwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

elf − 8 =