Cannibales & Vahinés :: N.O.W.H.E.R.E.

Sinds G.W. Sok het na een staat van dienst van dertig jaar bekeken hield bij The Ex, zat die band niet stil. Met vervanger Arnold de Boer wordt tot op de dag van vandaag nog altijd even avontuurlijk gespeeld met de conventies van de rock-‘n-roll en daarbuiten, zoals de prachtige tweede plaat met Getatchew Mekuria onlangs nog bewees. Bij Sok was het lang wat stiller, al laat hij hier, aan de zijde van een Frans trio, wel horen dat het legendarische, scherpe randje nog steeds intact is.

Stilzitten deed hij niet, het was eerder een verdelen van zijn tijd over o.m. schrijven, theater, grafische vormgeving en muziek. Het Franse trio Cannibales & Vahinés uit Toulouse zocht hem op en het resultaat is N.O.W.H.E.R.E., dat een bijzonder geslaagde melange laat horen van improvisatie, snedige avant-garde rock en verbeten poëzie. Wat op papier misschien wat obscuur dreigt te worden, is echter doordrongen van zo’n focus en veelzijdigheid, dat dit moeiteloos tot de boeiendste platen in tijden behoort.

Een paar tracks — “This Current State” en “Shouting At The Moon” voorop — draaien vooral rond de teksten en unieke voordracht van Sok, die nog maar eens onderstreept dat hij nooit een barricadenbruller was, maar een punkdichter. Hoewel het engagement, de verontwaardiging en woede nog altijd van de monologen spat, voel je er ook de humor, bekommernis en tomeloze liefde voor de taal in. De sterkste resultaten worden echter behaald als het trio (drummer Fabien Duscombs, gitarist Nicolas Lafourest en saxofonist/elektronicaman Marc Démereau) met de zanger een evenwaardig verbond aangaan, waarbij het kwartet voortdurend genregrenzen sloopt.

Zo worden de zeurende toetsen van opener “2-2-3 Fridges” snel vergezeld van aanrommelende drums en diep blatende saxpartijen, terwijl Sok giftig z’n teksten declameert en agressieve, noisy gitaren het boeltje doormidden klieven. The Ex is dan helemaal niet veraf, net als Zu en de donkerste grootstadrock, van Chicago en New York tot Berlijn. Er zijn ook een paar songs die een pak conventioneler klinken, maar zelfs dan opvallen door hun urgentie en overtuiging. “No Can Do” biedt een alarmerende inkijk in een cultuur van eenheidsworst, terwijl het jachtige “Lazarus Listen” vanaf de eerste seconden opgejut wordt door gierende sopraansax en Sok die er op los raast alsof hij z’n gal staat te spuwen voor een handvol halvegaren aan Speakers’ Corner.

Het gitzwarte sarcasme van “Rid” zou beslag kunnen leggen op de open geest van een album als dat tien keer herhaald werd, maar dan krijg je ook stukken als “Aphrodite Improv” en “The Belly And The Beast”, die voldoende ruimte laten voor muzikaal avontuur, eigenzinnige, onvoorspelbare structuren en telkens toewerken naar vurige, om zich heen kronkelende climaxen. De elf minuten durende afsluiter “Night And Day” is een uitdagend hoorspel en misschien wel het beste bewijs van de veelzijdigheid van Cannibales & Vahinés, maar het meeste indruk maken ze met een cover van een song die al tientallen keren geïnterpreteerd werd, maar zelden zo overtuigend als hier.

Abel Meeropols aanklacht “Strange Fruit” werd vooral bekend (en terecht) in de verpletterende versie van Billie Holiday, maar deze versie, waarin geschipperd wordt tussen kaal minimalisme en volledig overstuurde noise, ingetogenheid met een amper in te tomen intensiteit enerzijds, en knetterende punkjazz anderzijds, is een indrukwekkende tour de force die geen zinnig mens onbewogen kan laten. Grote emoties op al even indrukwekkende, van de gemoedelijke middenfrequentie wegverende muziek.

N.O.W.H.E.R.E. is een taai brokje muziek en vergt een inspanning, meer dan de muziek van The Ex bijvoorbeeld, maar moeite doen is net het punt. Knikken en volgen is makkelijk. Een eigen parcours uitstippelen, een eigen stem vinden en die aanhouden, is veel moeilijker, maar schenkt een pak meer voldoening. Zelden zoveel punk op een plaat gehoord, de laatste tijd. “Talk to your neighbours instead of to your telly / Think with your heart and not with your belly” (“2-2-3 Fridges”) is het voorstel, en het is een begin. Maak er werk van. Prachtplaat.

Cannibales & Vahinés speelt op 20 oktober in de 4AD (Diksmuide), 21 oktober in Le Water Moulin (Doornik) en op 25 oktober in La Compilothèque (Brussel). Het album kan beluisterd en gekocht worden via de Bandcamp-pagina van G.W. Sok. Of op de optredens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

elf + vijf =