Crime & The City Solution :: A History of Crime (Berlin 1987-1991) – An Introduction To Crime & The City Solution

Simon Bonney en co zijn terug! Met Neubautens Alexander Hacke, Woven Hands David Eugene Edwards, Dirty Three’s Jim White en Bonney himself in de rangen schuimt deze superformatie de Europese podia af om in 2013 een nieuw album op de wereld los te laten. Om ons daarvoor lekker te maken, is er vooreerst deze verzamelaar.

Liefhebbers van doomy grootstadblues maken nu ongetwijfeld een vreugdedans rond hun salontafel, want het is twintig jaar geleden dat deze (van origine) Australische rockband zich nog roerde. Door zanger Bonney in 1977 opgericht, spatte het sextet twee jaar later al een eerste keer uit elkaar. De eerste officiële Crimerelease kwam er pas in 1986, toen de frontman (na een kort verblijf in Londen) in Berlijn neerstreek, daar met onder andere Boys Next Doors Mick Harvey en D.A.F’s Chrislo Haas de studio indook en naar buiten kwam met Room of Lights (1986), Shine (1988), The Bride Ship (1989) en Paradise Discotheque (1990). Vervolgens verdween dit combo tussen de plooien van de rockgeschiedenis.

Het was in het westerse gedeelte van de Duitse hoofdstad dat Bonney met The Birthday Party en Einstürzende Neubauten verbroederde. Berlijn was echter ook om andere redenen een spannende plaats om te vertoeven. Zo verried de Stasi-gevangenis Hohenschönhausen in Lichtenberg dat het in het oosten niet altijd zo gemütlich was. Dat was trouwens ook het gedacht van heel wat Ossi’s én andere Oostblokinwoners; zelfs paus Johannes Paulus’ hart maakte een sprongetje toen Lech Walesa’s Solidarnosc Polens eerste vrije verkiezingen won. En onder druk van die democratiseringsbeweging kon ook Honecker niets anders meer doen dan de sluizen naar West-Berlijn en de rest van de BRD openzetten.

Het is tegen die achtergrond dat Crime & The City Solution vier albums volstouwde met in postpunk-prikkeldraad gewikkelde bluesgitaren, reverend from hell groans, rollende drums, schrapende violen en melancholische keys. Die mengelmoes resulteerde in vleermuizenrock à la Nick Cave & The Bad Seeds; opmerkelijke stilistische shifts zijn er trouwens niet geweest. A History Of Crime is dan ook een representatieve dwarsdoorsnede van het oeuvre van de band.

Tijdens “ Hunter” horen we een dronken colonne zwartjassen in de Oranienburger Straße bekvechten over wie nu de grootste heeft: Cave & The Bad Seeds of Bonney en diens amices op een ferme dosis MC5? De supporters van bovengenoemde snorremans halen hun gelijk en dat wordt door “Home Is Far From Here” nog eens bevestigd. De hamerende ritmesectie, een in Jeroen Bosch’ hellekrochten verdwaalde zanger en dreigende strijkers maken van het straffe “The Bride Ship” een song die van The Birthday Party in een melancholische bui had kunnen zijn. En het ontroerende “The Adversery” van Leonard Cohen mocht die nu in één of ander kraakpand verkleumen.

Bref ; deze cultband had ongetwijfeld zijn relevantie en verdienste maar opereerde steeds in de schaduw van Blixa Bargeld, Howard, Cave en anderen. En al zullen Bonney en diens trawanten misschien mee profiteren van de reüniehype; wij verkiezen the real deal.

Crime & The City Solution speelt op 29 oktober in de Vooruit te Gent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × een =