Festivaaalllaallal (6-23 september 2012) :: 11 dagen weelde en zotheid

Concerten, lezingen, debatten, theater, beeldenparken, interactieve installaties, experimentele (kort-)films, schimmeldiners en good ol’ fun. Het is duidelijk: het multidisciplinaire kunstenfestival Festivaaalllallal van Scheld’apen valt net als in het verleden buiten het doorsneecircuit van academisch gewauwel en stijfburgerlijke conventies en voert tussen 6 en 23 september 11 dagen een dansje uit op het scherp van de snee.

We hebben er in alle eerlijkheid geen idee van wie de helft van de artiesten op de affiche zijn, maar dat is, zo vermoeden we althans, niet meer dan normaal. Geen mens die thuis kan zijn in al die werelden, maar dat is ook geen vereiste om aanwezig te zijn. Door de ongedwongen sfeer, DIY-ethiek en lage prijzenpolitiek mikt Scheld’apen immers niet alleen op een publiek van gecertificeerde kenners, maar ook op meerdere generaties van kunstliefhebbers die zowel openstaan voor een ontdekking als een even speelse als intellectuele prikkel.

Het programma, met een gratis openings- en eindfeest, biedt dan ook een staalkaart aan die een weelde aan keuzes geeft: kan je er de ene avond terecht voor conferenties met ‘artistieke scherpschutters’ als Bernard Van Eeghem, Lisa Jeannin, Benjamin Verdonck, Lee Patterson en Peter Fengler, dan kan je er op andere dagen terecht voor allerhande ongebruikelijke performances, gaande van de multimediale producties van Rudy Trouvé (video-installatie met abstracte animaties, quadrafonie en live muziek), poëzie en beeldende kunst, tot een vertoning van een Sergei Parajanovs The Color Of Pomegranates uit 1968, begeleid door live muziek én ‘aangepaste gerechten en dranken’ (meer details niet beschikbaar).

Het is onbegonnen werk om in detail te gaan over het complete programma (bekijk daarvoor zeker de website van Scheld’apen), maar als we er dan toch een paar evenementen uit mogen kiezen, dan serveren we deze tips:

Opvallend is ongetwijfeld de muzikale avond ‘Ultra Eczema’s Bruismelk Festival’ (15 september), met daarop o.m. een performance van multi-instrumentalist Eli Keszler, die onlangs nog een album met improvisatie-icoon Joe McPhee uitbracht, en diens kompaan Ashley Paul, evenmin vast te pinnen op een genre of instrument. Meest opmerkelijk is echter dat Dennis Tyfus & co. ook Sven-Åke Johansson wisten te strikken, een van de grondleggers van de Europese vrije improvisatie, die in 1965 al een trio had met Peter Kowald en Peter Brötzmann en ook te horen was op diens legendarische Machine Gun (1968). Sindsdien is hij steeds actief gebleven en nog altijd een van de meest eigenzinnige percussionisten uit de improvisatie en daarbuiten. Gerotzooi met kartonnen dozen (en enkel dat) behoort tot de mogelijkheden.

Op zaterdag 22 september is er o.m. muziek van Lee Patterson, die een maand resideert in QO2 in Brussel. Patterson is zowel actief binnen de geïmproviseerde als in de filmmuziek en maakt vaak gebruik van field recordings om zijn vaak zeer subtiele klankwerelden op te bouwen. Op dezelfde avond vindt ook de albumpresentatie plaats van de nieuwe LP van Sheldon Siegel (foto), het vrij improviserend cowboytrio uit Antwerpen, dat na een prima split-LP met Razen (Kraak, 2010) en concerten met kanonnen als John Butcher en Roscoe Mitchell nu een nieuwe plaat komt voorstellen. Het gezelschap behoort tot onze meest vrijdenkende bands, dus het gaat ongetwijfeld bijzonder worden. Zeker verrassend, mogelijk mooi, misschien ook enerverend, zoals dat hoort.

En dan zijn er nog concerten van Floris Van Hoof, In-kata en vele anderen, zelden vertoonde filmpjes van obscure filmmakers die terug opgevist werden, maaltijden aan schappelijke prijzen en kunstwerken die al dan niet opgaan in de omgeving en/of teruggeplaatst werden door de sterke arm der wet. Kortom: wie tijd en zin heeft in een avontuur, die kan daarvoor terecht in Scheld’apen.

En voor wie een zetje in de rug kan gebruiken: Enola mag voor elke betalende avond vijf duotickets weggeven. Het enige wat u moet doen is een mailtje sturen naar info@scheldapen.be, met vermelding van ‘Enola’ en de avond van uw keuze. Het volledige programma is terug te vinden op de website van Scheld’apen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

achttien − tien =