A Place To Bury Strangers :: Onwards To The Wall

Is het niet kunnen? Of is het gewoon omdat het hoekje van de muziek dat A Place To Bury Strangers voor zichzelf heeft gereserveerd te comfortabel is, dat Oliver Ackerman en de zijnen er zich in blijven nestelen? In elk geval begeeft A Place To Bury Strangers zich op zijn nieuwe Onwards To The Wall-EP geen millimeter buiten bekend terrein.

Zelfs de promopraat voelt herkauwd aan. "Without any official testing, we can safely say that the master recording for Onwards To The Wall is the loudest one ever submitted to the label for approval. Usually, we crank the volume to catch any digital pops or hisses that may foil a master. But this one we actually had to — ashamedly — put at half volume." Dat hadden we al eens gehoord, dachten we, al kwam het toen van een ander label. Want ja, het avontuur op Mute (dat hier via major EMI ging) is afgelopen. A Place To Bury Strangers is opnieuw diep underground gegaan, waar het zich dus zó als een vis in het water voelt, dat het er niet aan denkt om andere oorden op te zoeken.

Wel, laat ons dat positief bekijken.

Uiteindelijk is er niets mis met die heropvoering van het stofzuigergeluid van Jesus & Mary Chain met betere pedalen en mastering. Het klonk imposant vijf jaar geleden, toen dat titelloze debuut plots uit zijn natuurlijke biotoop Brooklyn knalde, en het klinkt ook vandaag nog altijd behoorlijk overrompelend. Wat veranderd is: je bent erop voorbereid.

En dus schrik je niet van een "I Lost You" dat losbarst met gitaren in het rood, en daar gaandeweg nog een schepje bovenop doet. Gitaren gieren, een baslijn duwt het nummer in de rug als een ongeduldige pendelaar in de rij voor het loket, en uiteindelijk eindigt alles in een wolk van noise. Niets wat we nog niet gehoord hadden, maar het mag hier altijd de draaitafel op.

Net iets meer bijgevijld, poppy, zo u wilt, is "So Far Away", dat vorige herfst als single werd gelanceerd. Het raast voorbij, slaat spijkers met koppen en heeft een melodie die blijft hangen. En wat daar al een klein beetje begint op te vallen, wordt in de daaropvolgende titeltrack helemaal overduidelijk: de nieuwe bassist heeft een gigantische Peter Hookfixatie. Het maakt het nummer, met zijn tikkende ritme en melodieuze baslijn, tot een uitstekende fictieve outtake van Joy Division. Interessant is ook hoe de stem van de onbekende zangeres Alanna Nuala in deze context werkt.

Met "Nothing Will Surprise Me" begint niettemin de verveling in te zetten. Het jaagt met zijn snelle drums aardig weg, de gitaaruitbarstingen klinken als een bombardement op D-day, maar de song blijft wat haperen. Hetzelfde euvel valt ook "Drill It Up" te beurt: goede dreigende baslijn, maar verder niet veel meer.

En dus lijkt A Place To Bury Strangers nauwelijks twee platen en een half ver The Ramones van de noiserock te worden. Het zal nooit anders zijn dan wat het al was, maar je blijft luisteren, zij het met steeds minder overtuiging. Want zoals die eerste keer, dat wordt het nooit meer.

http://www.aplacetoburystrangers.com
http://www.myspace.com/aplacetoburystrangers
http://www.aplacetoburystrangers.com
Dead Oceans

verwant

Leffingeleuren klaar voor topweekend

Het gros van het festivalseizoen 2018 ligt achter ons....

Derde reeks namen belooft veel lekkers voor Leffingeleuren

Leffingeleuren presenteert deze middag zijn derde reeks namen en...

A Place To Bury Strangers :: 23 april 2015, De Kreun

Transfixiation, de vierde plaat van A Place To Bury...

A Place To Bury Strangers :: Transfixiation

A Place To Bury Strangers is gezegend met een...

A Place To Bury Strangers :: 8 oktober 2012, Botanique

Ooit was A Place To Bury Strangers een kracht...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in