Youth Lagoon :: The Year Of Hibernation

Bijna ging het hier onopgemerkt voorbij, The Year Of Hibernation, het debuut van Youth Lagoon. Niet verwonderlijk: plaat noch band kunnen van tafelspringen beschuldigd worden. Maar al komt Youth Lagoon subtiel binnensluipen, het gebeurt met een hardnekkigheid die versteld doet staan.

Schijnbaar achteloos spint de jonge twintiger Trevor Powers, het brein achter Youth Lagoon, een muzikaal web waaruit het moeilijk ontsnappen is. Powers zoekt daarvoor inspiratie bij illustere namen als Sigur Ros en Wu Lyf, maar zorgt voor een uitkomst die net zo dromerig is als het beste van Beach House en bij momenten baadt in dezelfde goudgele gloed als Avi Buffalo.

Probeer “Montana” maar eens, waar Powers zijn kenmerkend gemompel begeleidt met een versleten piano en de song middels een gefloten deuntje richting grootsheid stuurt. Het resultaat is een openbloeiend klanktapijt dat doet denken aan het beste van Radical Face en het meer popgerichte werk van Sigur Ros.

Youth Lagoon zorgt immers voor een stelletje songs dat balanceert tussen zeer toegankelijk en totaal ongrijpbaar. Structuur lijkt, op het eerste gehoor althans, niet aanwezig in de nummers. Maar tegelijk zijn de werkjes op Year Of Hibernation stuk voor stuk miniatuurtjes die je moeiteloos in hun greep nemen en bedwelmen als de eerste de beste nieuwjaarsdrink.

Daardoor ontstaat een van de meest fascinerende debuten van de afgelopen jaren. Je mag dan doorgaans geen idee hebben waarover Powers het heeft (probeer maar eens een zin uit “Seventeen te begrijpen zonder in een irritant ssssht’en uit te barsten), intuïtief is het duidelijk dat de jongeman iets heel mooi aan het maken is. Iets een beetje treurig ook, maar dat is net een cruciaal in de schoonheid die hier tot leven komt.

Met subtiele ritmes en voorzichtige gitaarrifs wordt rondt synthesizerklanken een warm klankpatroon gesponnen dat zich ophoudt tussen breekbaar én dramatisch (“July”), maar evengoed met dansbare klanken durft flirten in “Daydream”, een song die titelgewijs overigens de beste omschrijving vormt voor wat Youth Lagoon op dit album doet.

Binnenkort trekt Youth Lagoon live door Europa, daarmee concertjaar 2012 voorzichtig op gang trekkend. Luisterend naar Year Of Hibernation lijkt het immers moeilijk voorstelbaar dat de slaapkamergemoedelijkheid van het debuut ook live overeind zal blijven. Maar waar muzikale wonderen als dit debuut mogelijk zijn, liggen alle mogelijkheden open.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × 5 =