The Fresh & Onlys :: Play It Strange

Komt een zomerplaat per definitie het meest tot zijn recht in de zomer en een winterplaat in het putje van de winter? Wij durven dat te betwijfelen, want is het niet net in de koude winter dat een mens wel eens wat zon in huis kan gebruiken en is het niet net tijdens een hete zomer dat een mens een beetje afkoeling nodig heeft? Wij laten de discussie graag aan u over, hoewel de Californische tonen van The Fresh & Onlys wellicht in beide kampen fans kunnen winnen.

Dat The Fresh & Onlys een mooi evenwicht tussen introvert singer-songwriterschap en zonovergoten popmuziek biedt, legt het combo in ieder geval geen windeieren. Met “Summer Of Love” haalt de groep namelijk meteen een nummer boven dat met Timothy Cohens ingehouden zang enerzijds en de fluweelzachte melodie anderzijds het beste van twee werelden biedt. Geen levendige nummers als Beach Boys’ “Good Vibrations” of “Surfin Safari” weliswaar, maar niettemin wel het soort hemelse melodieën dat een klassieker als Pet Sounds zo aangenaam beluisterbaar maakte. Het radiominnende “Waterfall” en het met country flirtende “Untill The End Of Time” bevestigen The Fresh & Onlys in ieder geval als een soort Beach Boys voor meerwaardezoekers. De groep doet af en toe nog wel eens denken aan dat andere Beach Boys-minnende bandje uit het begin van het millenium — The Thrills — maar noteert u hierbij gerust dat The Fresh & Onlys minder goedkoop klinkt, wat bijvoorbeeld mag blijken uit de nerveuze fuzzy gitaaruitbarstingen in “Until The End Of Time”.

Hoe The Fresh & Onlys ondanks zachte nummers als “Summer Of Love” en “Waterfall” bij een rock-‘n-roll-label als In The Red Records terecht komt, ontdekt u in “Tropical Island Suite”, een nummer dat ondanks een zonnige titel het hardere kantje van de groep demonstreert. Met een minder belangrijke rol voor de zang en een muur van gitaarsound maakt het combo duidelijk een flinke portie The Jesus & Mary Chain in de bagage te hebben, wat meteen een link naar Thee Oh Sees, een tweede opkomende Californische psychedelische rockgoep uit de stal van In The Red Records, creëert. Dat The Fresh & Onlys er geen graten in ziet links en rechts muzikale invloeden te plukken, mag bovendien blijken uit de tekst van “I’m A Thief”, waarin het combo bezingt werkelijk alles te stelen wat hij nodig heeft. Waarvoor onze goedkeuring, al blijft The Fresh & Onlys wel tussen enkele invloeden pendelen, waar collega Thee Oh Sees erin slaagt om met talrijke invloeden een heel rijk geluid te creëren.

Dat nadeel is echter eveneens een voordeel, want waar Thee Oh Sees met zijn weinig toegankelijke psychedelische rock ongetwijfeld wel wat moeite zal hebben om bij een breed publiek fans te winnen, daar ligt de drempel bij The Fresh & Onlys toch weer een stuk lager. Wat eveneens kan lonen, want Californische tonen kunnen na een zwaar, met Joy Division doordrenkt nummer als “I’m All Shook Up” net een matigende werking hebben en de luisteraar langer bij de les houden.

Een evenwichtige groep dus en het is net dat wat ondergetekende aan Play It Strange bevalt. The Fresh & Onlys klinkt interessant genoeg om verwachtingen te creëren, terwijl het combo toch nooit echt te ver hoeft te gaan. De groep klinkt met andere woorden eenvoudig en geraffineerd tegelijkertijd en is dat niet iets wat eigenlijk alleen van de grootsten gezegd kan worden?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × 5 =