Eindejaarslijstje 2011 van Vincent Merckx

Ligt het aan ons, of was 2011 een uitzonderlijk goed muziekjaar? Echt een onwaarschijnlijk goed muziekjaar?

Maar echt een erg onwaarschijnlijk goed muziekjaar? Zo goed dat alle albums in onderstaand lijstje op één hadden kunnen staan — en ze hebben er allemaal ook minstens voor even gestaan, in de loop van het voorbije jaar. Weet dus dat alles relatief is, en al zeker onze top tien van 2011.

 1. Textures :: Dualism           Hoe weet je dat je met een potentieel album van het jaar zit? Als je onbewust de nummers aan het fluiten bent nog voor je goed en wel opgestaan bent. Dat hadden wij met de nieuwe Textures, ons album van het jaar.
 2. Spinvis :: Tot Ziens, Justine Keller           Eerlijk is eerlijk: Spinvis is voor ons een beetje wat Coldplay voor Bart Steenhaut is. Als hij iets nieuws uitbrengt, weten we gewoon al op voorhand dat het goed zal zijn. En we roepen het dan ook graag van de daken als onze vermoedens weer ’s bevestigd worden. Bij deze: onze excuses aan iedereen die we de voorbije maanden via alle mogelijke kanalen geteisterd hebben met Spinvismuziek, -teksten, -interviews en aanverwant gezwijmel. Normaal gezien bent u nu weer een paar jaar veilig.
 3. Oathbreaker :: Maelstrom           “Waar was je toen je besefte dat Maelstrom zo’n dijk van een album is?” Goed dat u het vraagt: het was ’s ochtends vroeg, we zaten achter onze computer en wisten niet wat we hoorden. En sms’ten collega (lh) met de dringende retorische vraag: “Hoe goed is die nieuwe Oathbreaker niet? Shiiiiiiiiit.” Of zoiets. Rauwe, eerlijke en hondslelijke metal, zo hebben we het al eens graag.
 4. Feist :: Metals
 5. Amatorski :: TBC
 6. Bon Iver :: Bon Iver
 7. The Bony King Of Nowhere :: Eleonore
 8. Diablo Blvd. :: Builders Of Empires
 9. Fleet Foxes :: Helplessness Blues
 10. Senne Guns :: Hoera Voor De Eleboe
 11. Inderdaad, geen Mastodon op nummer 1 in het jaar van een nieuw album, da’s ook al weer een tijdje geleden. En ook geen Crowbar, geen Syndrome, geen Low, geen Intergalactic Lovers en geen Channel Zero. En dat terwijl ze elk erg degelijk werk uitbrachten (Mastodon, Crowbar, Low, Syndrome) of een paar erg fijne singles (Intergalactic Lovers) of, euh… veel verwachtingen gecreëerd hadden voor hun nieuwe cd (Channel Zero). Maar ja. Hadden we al gezegd dat 2011 een uitzonderlijk goed muziekjaar geweest is? Tot 2012! Hips.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twintig + zeven =