Eindejaarslijstje 2011 van Philippe Nuyts

Gelukkig zal 2011 om nog andere dingen herinnerd worden dan ratingbureaus, noodlottig stormweer in Hasselt en kern(centrale)splijtende aardbevingen. En daar mogen we vooral heel wat vrouwen dankbaar voor zijn.

  1. Anna Calvi :: Anna Calvi           14 januari: tot dan duurde het voor we de Plaat van dit jaar kenden. Een moordwijf dat op het podium van Club Silencio met hoge naaldhakken van Morricone naar PJ Harvey en terug stapt. Ze was bloedbevriezend mooi in alle facetten in de Botanique begin februari en tekende daar meteen voor (pn)’s kippenvelmoment van het jaar. De meest dreigende en veelbelovende verleiding van het jaar.
  2. PJ Harvey :: Let England Shake           Nieuwe plaat, nieuwe gedaanteverwisseling, nieuwe uitdaging. Twaalf bloedmooie oorlogsgedichten op muziek gezet die slagvelden op uw netvlies schildert. Een plaat als een kunstwerk. Onwaarschijnlijk hoe Harvey de creatieve toppen aan elkaar blijft rijgen.
  3. Florence + The Machine :: Ceremonials           Een plaat als een duiveluitdrijving. Een brok energieke euforie, gestoeld op de ellende van alledag. Een plaat die nodig is in deze tijden. Twee jaar na het debuut en de voorspellingen daarrond is het is al zover: Florence wordt incontournable in 2012.
  4. Laura Marling :: A Creature I Don’t Know          Derde plaat, derde mijlspas vooruit. Nog steeds slechts 21 jaar oud, maar de maturiteit van iemand die het allemaal al wel eens meegemaakt heeft. En er moorddadig sterke songs over schrijft. Nu nog live bevestigen, en Marling wordt helemaal een vaste klant in dit lijstje.
  5. Spinvis :: Tot ziens, Justine Keller           Na zes jaar stilte met tekstueel gemak het oude vertrouwde niveau halen, met een plaat over die allereerste verliefdheid. En bevat met “De Grote Zon” het mooiste Nederlandstalige nummer van het jaar. Erik De Jong blijft te koesteren.
  6. Blof :: Alles Blijft Anders           En dan die andere Nederlandse band die er telkens in slaagt z’n niveau te overstijgen, met elke plaat weet te verrassen en zichzelf — en de luisteraar — weet te verrijken. Na twee albums die een Guinness dronken met Damien Rice en Kings Of Convenience ademt hun tiende plaat de Berlijnse stadssfeer uit à la de platen van R.E.M., Snow Patrol en U2 die in dezelfde Hansa Studio’s waren opgenomen. Is het louter uit wrok dat Vlaanderen niet voor de bijl gaat? Arme wij.
  7. Elbow :: Build A Rocket, Boys!           Zelfs de hardnekkigste vakbondslui, en ze zijn met velen blijkbaar, zouden in 2008 vooruitziend zijn geweest in Elbows geval: na magnum opus The Seldom Seen Kid kon de band immers alleen maar bevestigen. Dat niveau haalt Build A Rocket, Boys vanzelfsprekend niet, maar het enige voorspelbare aan Elbow is hun ontroering en kwaliteit. Mooiste festivalmomenten van het jaar op Werchter, ontzagwekkend knap concert in Vorst nadien. Telkens werd de wereld een kampvuur. Stel u voor.
  8. Ryan Adams :: Ashes & Fire           Dat het er toch nog van mag komen: Adams laat de fles staan, mede door een ooraandoening en bedaart, mede door z’n huwelijk. Het mondt uit in een bloedmooie countryplaat die we al enkele jaren in Adams vermoedden. En “Lucky Now” is het mooiste nummer van 2011, dat moest er ook nog even uit.
  9. Radiohead :: The King Of Limbs           Ze deden het weer dit jaar, maar een tijdloze prachtplaat als In Rainbows, hun beste, kwam er deze keer niet uit de lucht vallen. Mooi ook om zien hoe opwinding vervelde tot teleurstelling bij de fans. Onterecht: TKOL is een plaat die zich steeds sterker ontvouwde en vooral verrassend hardnekkig in de cd-speler(s) en iPod bleef steken. Geen toeval. Een gewoon sterke Radioheadplaat steekt al ver boven de middelmaat uit.
  10. Adele :: 21 / Live At The Royal Albert Hall           Onwaarschijnlijk, meest succesvol verhaal van het jaar. Niemand was zo muzikaal zo alomtegenwoordig als Adele. Zelden worden bakvis en meerwaardezoeker zo verenigd. Het enige popmeisje van de laatste lichtingen dat het écht maakt, en hoe – al is het uitkijken naar de bevestiging van Florence. IJ-zer-sterke singles, een goede plaat met mankementen, maar mede dankzij een van de beste concertregistraties van de laatste jaren toch ook kwalitatief, en niet alleen kwantitatief een hoogvlieger. Live is ze een pak overtuigender.

De schaduw top-10:
11.Feist :: Metals 12. Mastodon :: The Hunter 13. EMA :: Past Martyred Life Saints 14. Rumer :: Seasons Of My Soul 15. Hannelore Bedert :: Uitgewist 16. James Blake :: James Blake 17. Bon Iver :: Bon Iver 18. Opeth :: Heritage 19. dEUS :: Keep You Close 20. Katy B :: On A Mission

Zullen ook herinneringen aan 2011 en muzikale heuglijke momenten in 2012 zijn: de platen van Jamie Woon, Twilight Singers, Anathema, Funny Looking Angels, Arctic Monkeys, Esben And The Witch, Josh T. Pearson, Heather Nova, Clare Maguire en School Is Cool.

Singles van het jaar: Katy B (“Broken Record”), Intergalactic Lovers (“Delay”) en uiteraard Gotye (“Somebody That I Used To Know”) en Lana Del Rey (“Video Games”).

Concerten: Anna Calvi in de Botanique, Elbow in Vorst en op Werchter, samen met PJ Harvey, Portishead en Coldplay op Werchter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × een =