Neil Jordan :: Evenbeeld

Neil Jordan is vooral bekend door zijn filmwerk. Af en toe pleegt hij ook een roman. Door boeken als Evenbeeld vraagt een mens zich af waarom de man überhaupt nog filmt.

Evenbeeld is de zesde roman die Neil Jordan sinds 1976 publiceert. Door dit spaarzame ritme en de vele aandacht voor zijn films, zoals The Crying Game en Interview with the Vampire, dreigt zijn proza steevast tussen de mazen van het net te glippen. Toch heeft hij in de afgelopen jaren al twee maal de grote Irish Fiction Award gewonnen, zowel met Schaduw (2005) als recent nog met Evenbeeld. In Ierland geldt hij dan ook één van de grotere hedendaagse romanciers.

Kevin Thunder ontmoet op de begrafenis van zijn beste vriend Gerald Spain diens dochter Emma. Zij heeft haar vader niet goed gekend en vraagt dan ook aan Kevin om meer over hem te weten te komen. Kevin giet zijn herinneringen in de vorm van een boek, gericht aan Emma. Kevin en Gerald vertoonden een grote gelijkenis, en het boek is dan ook een opeenvolging van verwarring en verwisseling. Doorheen de jaren verstrengelen de levens en de gedachten van beide jongens elkaar steeds inniger. Ze worden als het ware elkaars dubbelganger, waarbij het niet altijd duidelijk is wie nu eigenlijk wiens leven leidt. Jordan doseert schitterend de informatie in zijn boek, waardoor we bijna als in een thriller zaten te wachten op het vervolg van Kevins relaas.

Naast het verhaal van Kevin en Gerald, biedt Evenbeeld ook prachtige beschrijvingen van Dublin. De stad komt echt tot leven in dit boek en speelt ook een belangrijke rol in de levens van Kevin en Gerald. Ondanks hun reizen over de hele wereld, lijken beide steeds terug te keren naar Dublin en de wijken van hun jeugd. Niet toevallig verbindt de auteur elk hoofdstuk aan een titel die verwijst naar een locatie. Plaatsen maken onlosmakelijk deel uit van de personages en de gebeurtenissen.

De stijl van Neil Jordan is er één van de pure suggestie. Zelden worden zaken letterlijk uitgesproken in dit boek. Tussen de regels door en aan de hand van reacties in dialogen tussen personages konden we het verleden van Kevin en Gerald wel mee vorm zien krijgen. Toch is Evenbeeld geen lastige knoert om doorheen te worstelen. Daarvoor is de taal van de auteur en van vertaler Joop van Helmond te soepel. De zinnen golven op een mooi ritme en namen ons mee in het verhaal. Wij waren alleszins betoverd door deze intrigerende vertelling die overigens uitmondt in een waardig slot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × 3 =