The Breakers :: The Breakers

Nieuwsgierigheid kan gevaarlijk zijn. Je komt er mee op mooie plekken, maar af en toe doe je een foute deur open en draai je jezelf zo snel mogelijk weer om. The Breakers, het derde album van de gelijknamige Deense band, is zo’n deur waar je gewoon even je oor moet tegen houden, om te weten dat je ze niet hoeft te openen.

Bij ons zijn deze Denen vooralsnog nauwelijks bekend, maar Scandinavië kan hun soft-soulrock heel erg pruimen. Ook de Nederlanders hebben mooie woorden over voor The Breakers, dus wie weet, misschien was dit wel een groep om in het oog te houden? Meer dan de eerste minuut van enkele songs heb je echter niet nodig om te weten hoe het hele oeuvre van The Breakers in elkaar zit. Dit is prettige fm-rock-‘n-roll met klappende handjes en een soulrandje eromheen. In de jaren ’60 en ’70 waren bands als The Faces, The Romantics en zelfs de vroege Rolling Stones hier goed in, maar The Breakers hiermee vergelijken is zeggen dat de stem van Jasper Steverlinck op die van Jeff Buckley lijkt. Dat doen we liever niet.

Vooral dit derde album verscheen met hoge verwachtingen, want niemand minder dan Little Stevie Van Zandt, gitarist bij de E-Street Band en als Silvio Dante de concigliere van Tony Soprano, nam de groep onder zijn vleugels. Hij schreef mee aan acht van de twaalf nummers, produceerde het album en kon het niet laten om hier en daar zelf de gitaar vast te nemen. Van Zandt had zich in het verleden al vaker als fan van The Breakers geout, iets waar zijn alter ego Silvio Dante niet mee zou wegkomen.

Wat deze plaat doet, is enthousiasme op de luisteraar loslaten. Vanaf de eerste noot barst The Breakers van de energie. Opener “Start The Show” is zo’n song die vraagt om een publiek dat luid “yeah!” roept wanneer zanger Toke Nisted vraagt of iedereen er zin in heeft. Maar wat volgt is uptempo soulrock die op geen enkel moment boeit of, stel je voor, origineel uit de hoek komt. Helemaal iets voor het voorprogramma van Bon Jovi, hoor ik u denken? Correct! Deze zomer mocht de band acht keer het publiek opwarmen voor de Amerikaanse band. Bij het Belgische concert in Zeebrugge waren ze echter niet uitgenodigd, daar moesten ze de eer aan Arid laten.

Dat deze Denen geen kans zullen krijgen op de Vlaamse radiozenders, is echter overdreven, want het lukt ze wel degelijk om een fanbase op te bouwen. En als Jon Bon Jovi en Bryan Adams voor duizenden uitzinnige mensen spelen, dan kunnen de heren van The Breakers ook zeker en vast een publiek entertainen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

10 + 12 =