Punkicoon Poly Styrene overleden

Hoewel Styrene (echte naam: Marianne Joan Elliott-Said) nooit echt bekend werd bij een groot publiek geldt ze als een van de invloedrijkste vrouwen uit de (punk-)rockgeschiedenis. Haar opvallende verschijning en meisjesachtig gekeel plaveide de weg voor een generatie vrouwen die het lieflijke ideaal overboord gooiden.

X-Ray Spex, de band waarmee ze haar reputatie voor eens en altijd zou vestigen, maakte met Germ Free Adolescents (1978) en singles als “Oh Bondage, Up Yours!”, “The Day The World Turned Day-Glo” en “Identity” klassieke Britse punk. Muzikaal lag het album in de lijn van de punkplaten die destijds grote sier maakten, maar Styrene’s meteen herkenbare, door merg en been snijdende gekerm en de sax van Lora Logic zorgde ervoor dat de band van meet af aan een buitenbeentje was.

Maar het was vooral Styrene – wat mollig, gekleed in fluopakjes en met een beugel – die de aandacht wist te trekken. De duffe jaren zeventig waren niet bepaald de tijd van opwindende vrouwelijke vocalisten (Patti Smith en Micha Marah buiten beschouwing gelaten) en haar uitzinnige stijl en looks zouden een grote impact hebben op het veranderende beeld en imago van vrouwen binnen de punk en aanverwanten.

“Some people say that little girls should be seen and not heard… well I think: “OH BONDAGE, UP YOURS!!”, zo begon de gelijknamige single van de band en het maakte van Styrene, net als de in 2010 overleden Ari Up (The Slits) een sleutelfiguur binnen de feministische punk en een voorloopster van de Riot grrrl-beweging en alle erop volgende clitpunk met zotte wijven aan het roer.

Styrenes latere carrière werd vooral gekleurd door vreemde keuzes (een lidmaatschap bij Hare Krishna, een paar kortstondige reünies en zelfs een new age-album in 2004), maar haar bijdrage was dan al lang geleverd. Borstkanker werd haar fataal, ze werd 53.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × 1 =