Zoroaster :: ”De hype mag nog even blijven duren”

Het gaat goed met Zoroaster. Southern metal zit al een tijdje in de lift. In de VS wordt Atlanta’s loudest al vergeleken met Mastodon, High On Fire en Baroness. Europa moet nog verslaafd raken aan de mix van loodzware doom, duizelingwekkende psychedelia en vlammende stoner-grooves — hun derde plaat Matador verscheen hier pas in april — maar aan de vooravond van een Europese tour met Weedeater barst het vurige powertrio van zelfvertrouwen. “Laat het volk maar komen”, aldus drummer Dan Scanlan.

Mastodon en Baroness zorgden rond het midden van de noughties voor een nieuwe frisse wind in metalland, dat na de begrafenis van de nu-metal en de explosie van het metalcoregespuis op apegapen lag. Zoroaster is de zoveelste exponent van de sludge metalhype uit Georgia. Van de term wil Scanlan liever niet horen: “Zoroaster beschouw ik als een heavy rockband. Voor mijn part noem je het stoner metal, maar sludge metal, dat is maar een label. We hebben onszelf nooit in een hokje gestoken. Er bestaan verbazingwekkend goede sludgebands zoals Baroness en Black Tusk, maar ik denk dat Zoroaster meer experimenteel is.”

“Southern metal is het juiste begrip. Dàt is volgens mij het genre van de toekomst. Ik denk dat het gaat om een brede undergroundscene die al enkele jaren aan het boomen is, of het nu gaat om Zoroaster, Kylesa of Weedeater.”

enola: Hoe komt het dat al deze talentvolle bands in Georgia ontstaan?
Scanlan: Misschien ligt het wel aan de hitte hier. Wat mij betreft mag de hype nog even blijven duren, maar ik heb geen schrik van de toekomst. Zoroaster kan nu alles aan.”

enola: Hoe is het voor jullie allemaal begonnen?
Scanlan: Will (Fiore, zanger-gitarist, lh) en Brent (Anderson, voormalig bassist, lh) kenden elkaar van bij Terminal Doom Explosion. Beiden waren toen grote Godflesh-fans en speelden hevige doom metal. Ik kwam er pas bij in 2006. Zoroaster is sindsdien een trio gebleven. In 2007 verscheen Dog Magic vrij onopgemerkt, maar nadien kon Voice Of Saturn op veel meer belangstelling rekenen.

enola: Op YouTube beschreef een fan jullie als “het beste wat stoner metal sinds Kyuss overkomen is”. Voelen jullie ook dat het moment aangebroken is om de wereld te veroveren?
Scanlan: Ja hoor. We zijn creatiever dan ooit tevoren. Matador is ons beste album. We zijn nog steeds tevreden met ons ouder werk, maar met Matador durfden we alle registers opentrekken. Er zijn geen grenzen. Zoroaster is geen zuivere doomband meer.

enola: Welke evolutie betekende Matador voor jullie als een band?
Scanlan: De opnames van Dog Magic en Voice Of Saturn sandwichten we tussen twee tours. We hadden toen amper anderhalve week om een album in te blikken. De ruwe ideeën werkten we pas in de studio uit tot volwaardige songs. Bij Matador concentreerden we ons meer op de opname zelf en de songstructuren. We namen voldoende tijd om ideeën uit te werken. Met zo goed als afgewerkte songs trokken we naar de studio van Sanford (Park, producer, lh), wat voor een echte liveband als Zoroaster een grote stap vooruit was.”

enola: Nummers als “D.N.R.” en “Ancient Ones” klinken meteen een stuk avontuurlijker en dynamischer dan een oude doomsong als “Brazen Bull”. Staan jullie nog stil bij deze muzikale progressie?
Scanlan: Niet echt, ondanks de grote verschillen blijft het een natuurlijke evolutie. Sommige nieuwe nummers stammen nog uit de beginperiode van Zoroaster. In de studio hebben we geëxperimenteerd met gitaartonen, tientallen pedalen en verschillende gitaarheads. Dat alles in de mixer zorgt voor de vuile sound. Maar we hadden nooit de intentie Matador in een bepaalde richting te forceren.”
“Ik weet nog niet welke richting het volgende album zal uitgaan. Will is de voornaamste songschrijver. Hij componeert aan de lopende band nieuwe muziek.

enola: Was Sanford Park een bepalende factor?
Scanlan: Zéker! We hebben lang getourd met Minsk. In het verleden hadden we al verschillende pogingen ondernomen om hem te strikken, maar door planningsproblemen viel dat telkens in het water. De psychedelische sound, meer gestructureerde aanpak en geluidseffecten op Matador zijn grotendeels de verdienste van Sanford. Hoogstwaarschijnlijk duiken we in het najaar opnieuw de studio in met hem.

enola: Zijn jullie tevreden met het label E1 Music?
Scanlan: We hebben al veel te danken aan het label. Vroeger sponsorden we met een eigen label (Terminal Doom, opgericht door Fiore en Scanlan, lh) de PR en al onze opnames, albums en tours, maar dat werd hoe langer hoe moeilijker. E1 Music trok aan onze mouw toen we wat hulp konden gebruiken. Een financiële last is van onze schouders gevallen. Maar het is niet dat we met dure sportwagens rondrijden, we kunnen gewoon op het einde van de maand onze rekeningen betalen. En uiteraard blijft toeren onze hoofdbezigheid.

enola: Zoroaster toerde in het verleden met Amenra en Nachtmystium. “Black Hole” and “Trident” klinken rauw en zwartgallig. Zit er in Zoroaster een duister kantje verborgen?
Scanlan: Jazeker, dat is er altijd geweest. Onze eerste tours deden we aan de zijde van Nachtmystium. Blake Judd is ongetwijfeld een invloed, zoals elke degelijke muzikant die we tijdens een tour bijna elke avond aan het werk zien. De black-metalsmaak kan je dus eigenlijk al lang in de muziek proeven.

enola: Waar komt jullie mysterieuze groepsnaam vandaan?
Scanlan: In de beginjaren van Zoroaster kwam Brent ermee op de proppen. Will en de rest moesten het kind een naam geven. “Zoroaster” klonk behoorlijk passend: mystiek en duister tegelijk. Brent was nogal gefascineerd door mystieke religies en zat blijkbaar met zijn neus voortdurend in oude geloofsboeken. Maar niemand van ons was of is zoroastrisch hoor.

enola: Zoroaster toert bijna non-stop. Wat is het grootste verschil tussen de VS en Europa?
Scanlan: We maken overal gekke toestanden mee, maar de lange reisdagen in de VS zijn toch wel het grootste verschil. We zijn in de States per dag meestal 8 à 9 uur onderweg. In Europa liggen de concertlocaties veel dichter bij elkaar en kunnen we gemakkelijker aan sightseeing doen.

enola: Jullie zijn nu doorgebroken in de metalunderground. Wat zijn de ambities voor de toekomst?
Scanlan: “Rocksterren worden interesseert ons niet, maar zoals elke band kicken we op een brede fanbase, zeker tijdens concerten. Laat het volk maar komen! We hopen album per album, tour per tour steeds meer fans te lokken.

Zoroaster speelt op woensdag 20 april in de Decadance in Gent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 + 16 =