Casus 3 :: Soul Man (Denys & Chauvel)

De casus-reeks van Sylvester, die uiteindelijk uit 6 delen zal bestaan,bestaat uit losstaande verhalen die allemaal draaien rond het thema ‘diefstal’. Elk deel wordt door een ander team uitgevoerd. Soul Man, het derde verhaal van de reeks, lijkt een verhaal geschreven bij een evidente soundtrack.

Na casus 1 : Diamant dat zich afspeelt in de wereld van de diamantmijnen in het huidige Siberië (Bec & Araldi) en Casus 2: De derde dag, dat als decorum het jaar 30 in Jeruzalem heeft (Meunier en Guerineau), met een alternatief einde voor het Jezus-verhaal, duiken we met het derde deel in de recente Amerikaanse geschiedenis. We bevinden ons in Pittsburg in het jaar 1964, meer bepaald in de befaamde Attica-gevangenis. Deze gevangenis haalde de geschiedenisboeken door de bloedige opstand die daar plaatsvond In 1971, waarbij 39 doden te betreuren vielen, 29 gevangenen en 10 bewakers die gegijzeld waren. Deze slachtoffers vielen trouwens tijdens de bevrijdingsactie van state troopers. Daarnaast is het ook de gevangenis waar Mark Chapman, de moordenaar van John Lennon, gevangen zit en een gevangenis die uitgerust is met een centraal traangassysteem om opstanden neer te slaan. Geen plaats waar je als toerist wil komen.

Maar terug naar 1964. Felix, die er net iets te afgelikt uitziet om een zware crimineel te zijn, wordt opgesloten in dezelfde cel als de zwarte zware jongen Amos Z. Tomlin, alias de Soul Man. Het lijkt er op dat hij er niet lang zal zitten, want de Soul Man staat er om bekend dat hij elke celmaat vrij snel een kopje kleiner maakt. Maar de verschijning van Felix maakt de Soul Man toch argwanend en hij neemt zich voor om Felix een week te geven om te weten te komen wat de reden van zijn gevangenschap is. Door de dreiging van de Soul Man en de vele harde confrontaties met de medegevangenen komt stilaan de ware reden van Felix zijn internering aan het licht. Daarnaast blijkt Felix niet de man te zijn die hij beweert te zijn en komt de ware reden van zijn offer bovendrijven.

Aan de hand van flashbacks, leugens, bedrog en het obligate ‘verkeerde been’, komen we stilaan tot de essentie van het verhaal. Alles blijkt om een vermiste geldsom van 20 miljoen dollar te gaan, waar de Soul Man meer over schijnt te weten. Scenarist David Chauvel, die we nog kennen van Alice in Wonderland, Zeven en Killers, zorgt in elk geval voor een zeer filmisch en spannend verhaal, waarbij je voortdurend een verkeerde richting wordt uitgestuurd. Het matige succes van casus 1 en 2 heeft er misschien voor gezorgd dat hij z’n eigen scenario nu naar voren schoof. Chauvel is immers de man die deze casusreeks op de rails heeft gezet.

Daarnaast hebben we hier te maken met een sterke tandem waarbij tekenaar Pieter Denys zeer goed op dreef is. Als thrillerspecialist (Halloween, Precinct 77) is hij de gedroomde figuur om dit verhaal naar zijn hand te zetten. Door zijn ervaring lukt het hem om met heel wat gebruik van zwarten een duistere sfeer te creëren die toch levendig blijft (met dank aan inkleurder Hubert).
Daarnaast zorgt een virtuele soundtrack van enkele soulhits voor het volledige ‘film’-plaatje. Misschien een aanrader om de strip te lezen met Sam Cooke, James Brown of Otis Redding op de achtergrond. Als casus 3 echter de voorbode is voor de kwaliteit van de volgende 3 delen, mogen we hopen op een tweede gelijkaardige reeks.

Denys

recent

Zimmerman

17 maart 2024Rotown, Rotterdam

Zondagavond spelen Ivy Falls en Zimmerman in Rotown in...

Coeur :: SHOW

Meer pompende beats. Meer duizelingwekkend Frans. Meer pure, feestelijke...

The Smile

15 maart 2024Vorst Nationaal, Brussel

Er zit een goeroe verborgen diep in Thom Yorke....

Benni :: Make Me Blind

Vanuit het land van de eeuwige herfst bracht de...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

aanraders

Maxim Osipov :: Kilometer 101

Dat zelfs op al onschadelijk gemaakte dissidentie nog steeds...

Olga Tokarczuk :: Empusion

Weg met de achterflap! Hoewel het iedereen vrij staat...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

Wollodrïn 1 :: De ochtend van de as 1 (Lereculey & Chauvel)

Ook al blijft de titel vooralsnog een mysterie, toch...

Alice in Wonderland (Collette & Chauvel)

Het klassieke boek van Lewis Carroll komt weer helemaal...

Halloween

1. Herinneringen 2. Macabere grappen 3. Onthullingen Scenario Callede Met 'Collectie Lava' heeft...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in